Nova odluka u KB Dubrava: Zbog pogoršanja situacije s covidom, bolnica će raditi samo za hitne i onkološke pacijente

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL, Ilustracija

Ravnatelj KB Dubrava Ivica Lukšić najavio je da će spomenuta bolnica od 24. listopada ukinuti cjelokupni elektivni program i bit će dostupna samo za hitne i onkološke bolesnike. Do navedene odluke došlo je zbog povećanja kapaciteta za covid bolesnike.

“Zadnjih tjedana smo u kontinuiranom povećanju kapaciteta za covid bolesnike i jednako tako reduciramo kapacitete za sve ostale bolesnike. Predvidjeli smo daljnja povećanja i formiranje novih jedinica intenzivnog liječenja tako da ćemo od srijede na neki način ukinuti cjelokupni elektivni program i bit će dostupno samo za hitne i onkološke bolesnike”, izjavio je Lukšić u Dnevniku HTV-a.

Otkrio je da se u suradnji s ostalim zagrebačkim bolnicama, svi jednaku pripremaju i reorganiziraju kako bi zbrinuli covid bolesnike jer je to sad najpotrebnije. Lukšić je otkrio i da vjeruje da ova restrikcija neće dugo trajati te da ćemo uspjeti prebroditi četvrti val. Podsjetio je da su pored 33 kreveta na intenzivnoj njezi za covid, što su tri jedinice intenzivnog liječenja, formirali još jednu dodatnu, četvrtu, s devet novih kreveta. Ističe da se radi o sofisticiranoj opremi i tehnici i naravno visoko specijaliziranom medicinskom kadru.

“Za oformiti takvu jedinicu treba puno osoblja kojega povlačimo iz drugih odjela i na taj način smo prisiljeni reducirati kapacitete za druge bolesnike”, pojasnio je Lukšić.

Od početka pandemije u KB Dubrava preminulo je više od dvije tisuće pacijenata od covida, a u proteklom danu čak 11.

“Pandemija traje gotovo dvije godine, mi smo kontinuirano u borbi u pružanju onog što najviše možemo dati i normalno je da su mnogi naši zdravstveni djelatnici umorni, nemate više mogućnost zamjene, sve su to ljudi koji dođu kući s opterećenjima od posla”, kaže ravnatelj i upozorava da nisu ograničeni samo materijalni nego i ljudski resursi.

Osvrnuo se i prosvjed i rekao da se osjeća tužno i žalosno kada čuje da neki tvrde da je korona zavjera, Ističe da je cijepljenje jedini alat koji imamo.

“Ovo moramo iznijeti solidarno, svi zajedno. Svi oni čija se javna riječ čuje moraju biti odgovorni za ono što govore jer duboko vjerujem da je veliki dio naših građana zbunjen svakodnevnim informacijama u medijima i na mrežama, što dodatno stvara nesigurnost, podjele.

U pandemiji smo i okolnosti su uistinu složene, ne samo za zbrinjavanje bolesnika covid nego za sve naše građane kojima nećemo moći pružiti skrb drugim građanima”, zaključio je Lukšić.


Komentari