Nova ljevica: ‘Hasabnegovićev prijedlog imenovanja ulica provokacija’

FOTO: N1

Stranka Nova ljevica uputila je u subotu medijima izjavu kojoj se kaže da je predsjednik Odbora za imenovanja naselja, ulica i trgova zagrebačke Skupštine Zlatko Hasanbegović stavio na dnevni red imenovanje ulica kao “nepotpun, neadekvatan i tendenciozan” prijedlog koji ta stranka ocjenjuje provokacijom.

Hasanbegović je na dnevni red 5. sjednice Odbora koja će se održati 6. veljače stavio prijedlog o imenovanju Ulice Crvene armije i Ulice Aleksandra Rankovića, a čiji je navodni predlagatelj nepostojeća Antifašistička inicijativa Hrvatske, navodi ta stranka.

Na samom prijedlogu nema adrese niti OIB-a predlagatelja, kao niti adrese ili OIB-a potpisnika, navodnog Rade Matića, potpisanoga ćirilicom. Uvidom u registar udruga i registar neprofitnih organizacija vidljivo je da takva udruga ne postoji niti je postojala, a pretragom interneta ne nalazi se niti jedan spomen o ovoj inicijativi, kaže se.

“To zahtjev čini nepotpunim, neadekvatnim za upućivanje u proceduru, ali i tendencioznim”, ocjenjuje Nova ljevica.

Predlagatelj je kao jedan od razloga za dodjeljivanje ulice Aleksandru Rankoviću naveo “Rankovićevu borbu protiv antifašizma!” Budući da je istoga dana na dnevnom redu prijedlog vraćanja imena Ulice I.L. Ribara i Ulice 8. svibnja (na prijedlog stranke Naprijed Hrvatska) možemo pretpostaviti da je stavljanje na dnevni red prijedlog ove fantomske inicijative zlonamjerna provokacija, kaže Nova ljevica koja je u izjavi navela i da Hasanbegoviću, „kao novom kazališnom komesaru, očito trebaju svjetla pozornice“.

Članica Nove ljevice i zastupnica Lijevoga bloka u Zagrebačkoj skupštini Rada Borić, kao članica Odbora za imenovanja naselja, ulica i trgova, upozorila je više puta Hasanbegovića da inicijativa toga imena ne postoji i da je prijedlog neuvjerljiva konstrukcija i da ga Odbor ne bi trebao uzeti u razmatranje, kaže se u priopćenju.

“No, u nedostatku znanja, informacija i interesa o temama od dnevnog značaja za živote naših građana, Hasanbegović iz mračnih arhiva prošlosti, kada zatreba, izvlači i Rankovića i upravo u rankovićevskoj maniri, podmeće tu inicijativu ukupnoj javnosti”, tvrdi Nova ljevica.

Ta stranka smatra kako je “sve vidljivije da su upravo Hasanbegović i njegovi podržavatelji koji se u javnosti prikazuju kao borci protiv relikata komunističkog režima, u tom procesu u potpunosti preuzeli najgore prakse i taktike svojih zakletih neprijatelja, oživjeli ih i tako sami sebi dali razlog za postojanje”.

„Kao u priči o stocholmskom sindromu, Hasanbegović inspiraciju nalazi u svom neprijatelju što ne treba čuditi jer u svakom režimu i u svakom vremenu totalitarizam ima iste taktike bez obzira na imena kojima se predstavlja“, stoji u izjavi Nove ljevice.


Komentari