NOVA GODINA, NOVA PRAVILA : Kamere instalirane u vozila jamčit će objektivnost prilikom polaganja vozačkog ispita

Pixabay

Hrvatski autoklub (HAK) kao ovlaštena stručna organizacija u proces provedbe vozačkih ispita uvodi nova tehnološka rješenja koja će vrijediti od 2. siječnja nove godine. Novost je to što će se u procesu provedbe vozačkih ispita iz pojedinog nastavnog predmeta početi koristiti programska aplikacija instalirana na tablet uređaje. Prednost je u tome što se time pojednostavljenje postupak izdavanja vozačkih dozvola jer se uvjerenje o položenom ispitu automatizmom šalje u MUP i HAK.

– Svrha uvođenja novih tehnoloških rješenja, a u ovom slučaju programske aplikacije s tablet uređajem, višestruko je pozitivna. U želji da pratimo trendove novih tehnoloških rješenja, a prvenstveno proces digitalizacije, namjera je unaprijediti postojeće standarde provedbe vozačkih ispita. Nadalje, namjera je za nadležna državna tijela i za građane, odnosno kandidate za vozače koji polože vozački ispit, pojednostaviti postupak izdavanja vozačkih dozvola. Nakon što kandidat položi vozački ispit, pomoću aplikacije automatizmom informacija u vrlo kratkom roku dolazi na server MUP-a, odnosno HAK-a u obliku eUvjerenja o položenom vozačkom ispitu, što će značajno pojednostaviti i ubrzati postupak izdavanja vozačke dozvole. Osim toga, svrha je i smanjenje postojeće dokumentacije koja prati proces provedbe vozačkih ispita, kao i administrativnih poslova vezanih za proces provedbe vozačkih ispita, kaže nam Alen Vojvodić iz Hrvatskog autokluba.

Osim tableta, novina u provođenju vozačkog ispita je i instaliranje kamera ispred vozila u kojima se polaže ispit, a sve radi transparentnosti procesa.

– Uvođenje prometnih kamera za snimanje tijeka provedbe vozačkog ispita ispred vozila iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom, planirano je u drugoj fazi, a nakon što budu sukladno propisima, ispunjeni svi potrebni uvjeti. U konačnici svrha je i veća transparentnost procesa provedbe vozačkih ispita i pojedinih postupaka u okviru toga, kao i veća objektivnost procjene i ocjene stečenih znanja, vještina i sposobnosti za upravljanje vozilom u stvarnim uvjetima odvijanja prometa te ujednačavanje sadržaja i kriterija ispita ovlaštenih ispitivača tijekom provedbe vozačkih ispita iz pojedinog nastavnog predmeta, napominje Vojvodić, prenosi Srednja.

 

Komentari