NOVA GLAVOBOLJA ZA TOMAŠEVIĆA ILI OLAKŠANJE? Visoki upravni sud konačno odlučuje o mjeri roditelj-odgojitelj

Tomislav Tomašević (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Visoki upravni sud je krajem travnja donio Odluku o obustavljanju izvršenja Odluke o ukidanju mjere roditelj–odgojitelj koja se odnosi na oko 5800 korisnika obuhvaćenih ovom mjerom. Mjera se trebala ukinuti 1. svibnja, ali je produljena.

Sud će u utorak konačno objaviti ocjenu o zakonitosti izmjene Odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje u objedinjenom postupku u povodu devet zahtjeva 320 podnositelja.

Ako se izmjena koju je na prijedlog gradonačelnika Tomislava Tomaševića potvrdila Gradska skupština pokaže zakonitom, gradske vlasti će moći financijski odahnuti. Međutim, dobit će dodatni problem, a taj je kako tu djecu smjestiti u postojeće kapacitete gradskih vrtića. Ako pak Visoki upravni sud utvrdi da je ukidanje mjere pravno nevaljano, gradonačelnik Tomašević će se naći u problemima jer su ga i iz SDP-a upozoravali da nisu trebali dirati u tu mjeru.

Lovrić ukidanje nazvao štetnim

Nakon što je sud krajem travnja privremeno zaustavio ukidanje mjere, bivši pročelnik Ureda za obrazovanje, Ivica Lovrić, obrušio se na gradsku vlast. “Visoki upravni sud poništio je odluku o ukidanju mjere sve do ocjene njene zakonitosti”, rekao je pobjedonosno tada Lovrić. Odluku suda dočekao je s roditeljima–odgojiteljima ispred zgrade Visokog upravnog suda, a ukidanje mjere nazvao štetnom i neetičnom.

Ana Marija Berbić Lacko, predsjednica HURO ubrzo je na konferenciji za novinare kazala da Grad nije spriječio štetu koja će se dogoditi roditeljima-odgojiteljima ukidanjem mjere.

Kompleksna tema

“Nisu uložili niti jednu kunu u kompenzacijske mjere, zanimljivo je spomenuti i neočekivano izjašnjavanje koalicijskog partnera SDP-a koji će tražiti Izvješće o kompenzacijskim mjerama, njih nema”, rekla je Berbić Lacko.

Dunja Jeleč iz inicijative “Djeca su budućnost” kazala je tada da su zadovoljni obustavom koju je donio Visoki upravni sud, a predstavnica udruge “U ime obitelji”, Željka Markić, dodala je kako su predstavnici Visokog upravnog suda rekli da je ta tema vrlo kompleksna i da će ići na ocjenu zakonitosti.

Tomašević uvjeren da je u pravu

Gradonačelnik Tomislav Tomašević je bio uvjeren da je odluka koju su donijeli zakonita. “Ako ne dođe do konačne odluke suda, od lipnja, svaki mjesec će koštati grad Zagreb dodatnih 40 milijuna kuna mjesečno, to je jedan dječji vrtić svaki mjesec. Ta neizvjesnost nije dobra ni za grad ni za korisnike. Žao mi je da je došlo do ove predodluke, i nadam se da će se konačna odluka, je li zakonita, što prije donijeti”, rekao je Tomašević.

“Ako odluka bude nepovoljna za grad Zagreb, ako sud možda utvrdi da je odluka bila nezakonita, to će biti jedan vrlo, vrlo ozbiljan presedan i za nacionalnu politiku i za sve druge politike koje donosi demokratsko izabrana vlast”, dodao je gradonačelnik.

“Postoji li ijedan grad u Hrvatskoj koji ima mjeru roditelj odgojitelj. Ne postoji. Postoji li mjera na nacionalnoj razini? Ne postoji. Je li ova vlada obećavala da će je uvesti na nacionalnoj razini. Je, zašto ju onda nije (uvela)?”, zapitao se tada Tomašević.


Komentari