Nosit ćemo se s još 11 novooboljelih, ali s popuštanjem mjera se nastavlja, otvaraju se bazeni, teretane i drugi zatvoreni prostori

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Na tiskovnoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite, predstavljeni su novi podaci vezani za koronavirus u Hrvatskoj. Ministar zdravstva, Vili Beroš kazao je kako je 76. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj, a s današnjim danom oboljelih od ovog virusa je 2187, što je za 11 više nego jučer.

Od jučer je testirano 668 pacijenata što čini 4,87 posto pozitivnih u odnosu na sve testirane.

“Nažalost, tri su osobe preminule i sve tri dolaze iz Koprivnice, a svi pacijenti bili su kronični bolesnici”, kazao je Beroš.

Na respiratoru je 13 pacijenata, ali smanjio se broj hospitaliziranih pacijenata. U konačnici, u posljednja 24 sata, izliječeno je 38 pacijenata.

Ravnatelj nacionalnog stožera, Davor Božinović potvrdio je kako su Odluke koje se tiču treće faze popuštanja mjera donesene i potpisane te će se pustiti kako bi sutra sve aktivnosti bile aktivne. Shodno tome, otvaraju se autobusni i željeznički kolodvori te će građanima biti dostupan i cestovni i željeznički promet.

Nadalje, dopustit će se dopuštanje okupljanja koje ne prelazi 40 osoba, a otvaraju se trgovački i ugostiteljski centri, ali dopustit će se u kulturne probe.

Od 18. svibnja, kazao je Božinović trebalo bi se dopustiti i organiziranje kulturnih manifestacija na otvorenom i zatvorenom te će se s tim datumom otvoriti i bazeni.

Od 13. svibnja pak bit će dostupne fitness, teretane i druge ustanove za rekreativne aktivnosti.

U ponedjeljak pak moguć je trening za sve sportaše koji treniraju na otvorenom, a ukidaju se i e-propusnice odnosno izvan snage stavlja se odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka. Ipak, istaknuo je Božinović, mogu se opet aktivirati ako dođe do pogoršanja stanja.

“Sa svim aktivnostima ulazimo u novu fazu rekativacije. Ovo stanje novo je normalno koje je nešto različito od starog”, zaključio je Božinović te pozvao na poštivanje mjera.


Komentari