Normalizacija javnog prijevoza: Bandić sprema poklon za Zagrepčane umjesto uobičajene prvomajske proslave

Foto: Damir Sencar / POOL / HINA

Kako su najavili danas iz zagrebačkog Stožera civilne zaštite za sedam do deset dana trebao bi završiti preliminarni pregled građevina koje su oštećene u razornom potresu u Zagrebu 22. ožujka.

Pomoćnik pročelnika za građenje i sanaciju oštećenih objekata društvenih djelatnosti i stambenih objekata Dario Krnjaković rekao je da su građevinski inženjeri do sada pregledali 15.475 objekata oštećenih u potresu, odnosno 86 posto podnesenih zahtjeva za preliminarni pregled građevina.

Istaknuo je kako je procjena da će ovim tempom za sedam do deset dana završiti preliminarne preglede. Uz ostale aktivnosti, u tijeku su radovi na lokacijama trasa tramvajskog prometa.

Jučer je tako završena trasa Ljubljanica-Ozaljska-Tratinska, pušten je napon u mrežu, a radovi se izvode na lokacijama Ulice Republike Austrije, Maksimirska ulica, Kvaternikov trg, odnosno bitnim lokacijama za puštanje tramvajskog prometa.

Pomoćnik pročelnika za komunalno i prometno redarstvo Željko Renić izvijestio je da su zbog opsežnih građevinskih radova mogući kraći zastoji u prometu na području cijelog grada.

Od danas su u prometu prve tri tramvajske linije, broj 3, 5 i 14, za što je gradonačelnik Milan Bandić rekao da ga veseli jer se time prijevoz vraća u normalu, bez obzira na uvjete.

“Istovremeno, usklađenje autobusa i tramvaja nema alternative. Dok ne pustimo sve tramvajske i autobusne linije nećemo biti zadovoljni. Linijom 14 prvi put smo nakon godinu i pol prešli Jadranski most i okrenuli se na rekonstruiranom rotoru u Remetincu”, istaknuo je.

Bandić je najavio da će veći dio tračničkog prometa pustiti za vikend, ustvrdivši da će te linije “podariti” građanima umjesto uobičajene prvosvibanjske proslave.

Vezano za namještaj ljudi čiji su domovi stradali u potresu i nalaze se u Studentskom domu Cvjetno naselje, najavio da će biti smješten na Zagrebačkom Velesajmu te da bi to trebalo biti spremno od sutra.

Upitan što je s cvjećarnama za koje se utvrdilo da su otvorene suprotno odlukama Nacionalnog stožera, rekao je da Grad ima dozvolu za rad na dva mjesta – Zelenoj tržnici na Žitnjaku i Sajmu u Sesvetama. Ostale lokacije nije želio komentirati, već je ustvrdio da inspekcija treba raditi svoj posao.

Na pitanje ima li dovoljno vremena da se u svim školama osiguraju dovoljne količine dezinfekcijskih sredstava, papira i sapuna, Bandić je kazao da su 100 posto spremni i u slučaju da roditelji u školu puste svu djecu.


Komentari