Novi šef Čistoće Davor Vić o drobilici, smeću i vrećicama: ‘Mogu se stvoriti pretpostavke za zatvaranje Jakuševca, ako…’

Foto: Pixsell

Davor Vić, bivši direktor osječkog komunalca Unikom, a sadašnji ‘prvi čovjek’ Čistoće, čovjek je koji ima puno posla. Naime, jedan od gorućih gradskih problema tiče se upravo njegove Čistoće, koja stoji pod komunalnim gigantom Holdingom. Posla ima na dvije strane. S jedne mora pomiriti strukovne sindikate u svojoj podružnici s najavljenim otkazima u Holdingu, a s druge strane mora se uhvatiti u koštac s ambicioznim planom novog modela skupljanja i odvoza otpada.

Jasno, niti jedan od tih zadataka nije lagan, a problemi, čini se, izviru iz svakog kuta. Stoga, kako je i sam Vić u intervjuu za tiskano izdanje Večernjeg rekao – “nije to posao za jednog čovjeka već za cijeli sustav”.

U Čistoći radi mnogo stručnih ljudi koji do sada nisu dolazili do izražaja. S projektima bi se počelo pa stalo, vrlo vjerojatno zbog straha od javnog mnijenja. Gospodarenje otpadom politički je vrlo nezahvalno”, rekao je Vić o situaciji koju je naišao u Holdingu.

Jakuševec će biti prijetnja ako…

Što se pak tiče Jakuševca Vić kako kako “svi podržavaju kompostanu, sortirnicu ili energanu, ali samo ako je negdje daleko”, govori i napominje kako je obrada otpada uvijek u nečijoj blizini, ali je važno, smatra, da bude sigurna za zdravlje ljudi.

Prošle godine Čistoća je revidirala ugovore s privatnim tvrtkama, a za Večernji Vić je rekao kako su uštedjeli oko 40 milijuna kuna otkako Zagreb sam obrađuje svoj glomazni otpad.

Foto: FB Grad Zagreb Službena stranica

“Glomazni otpad potječe iz kućanstava i ne radi se ni o kakvim opasnim tvarima. Oko 50 posto sortiramo u korisne frakcije, od ostalog se oko 30 posto drobi i kada se smanji volumen ide na Jakuševac. A što se tiče prašine, u fazi smo nabave sustava za prskanje prašine vodom. Dobar primjer takvog sustava mogli smo vidjeti pri rušenju zgrada nakon potresa”, navodi Vić i odbacuje tvrdnje da se radi o opasnoj prašini iz drobilice.

Napominje i da je trenutačno u radu samo jedna drobilica, a drugu će upogoniti kada dobije potrebne dozvole, a to se očekuje kroz dva tjedna. Tada, govori Vić, neće se više koristiti unajmljena, već ona u vlasništvu Grada.

Foto: screenshot

Razdoblje prilagodbe

Što se pak tiče 1. srpnja kada kreće novi model odvoza i naplate smeća za kojeg se svi pribojavaju da će doći do ‘rata između susjeda‘, Vić kaže da će biti potrebno ‘razdoblje prilagodbe’.

“Nije Zagreb prvi grad koji to uvodi, diljem Europe bilo je takvih implementacija i vjerujem da kod naših korisnika prevladava volja da grad bude čist i uredan, da se Jakuševac zatvori i da se prema otpadu počnu ponašati održivo”, rekao je Vić u intervjuu za Večernji.

Foto: Stambeni ZG

O vrećicama kaže da su nakon savjetovanja s javnošću uveli i manje modele vrećica – one od 10 litara, uz postojeće od 20 i 40 litara.

“Svatko treba platiti onoliko otpada koliko preda na odvoz. Poanta cijele priče je da se otpad što više odvaja kako bi ostatni otpad, odnosno miješani komunalni otpad bio sveden na minimum. To je europska obveza, dugoročno čuva okoliš, a u slučaju Zagreba, to je osnovna pretpostavka kako bi se Jakuševac mogao konačno zatvoriti”  poručuje šef Čistoće Davor Vić.

Za kraj, Vić je komentirao i najavu gradonačelnika kako će zatvoriti Jakuševac u prvom mandatu, kaže – “moguće je napraviti pretpostavke”.


Komentari