NOĆNI ‘BLITZKRIEG’ U SREDIŠTU ZAGREBA : Zaštitari u munjevitoj akciji u 2 ujutro preuzeli kontrolu nad stepenicama

Davor Puklavec/PIXSELL

Pokretne stepenice koje vode u zagrebački Importanne Centar više nisu pod nadzorom samog Centra, nego je kontrolu nad njima preuzeo Grad Zagreb. Ova smjena “straže” dogodila se oko 2 sata u noći s nedjelje na ponedjeljak, kada su, kako kažu iz Importanne Centra, “nenajavljenim i agresivnim pristupom 30-ak djelatnika zaštitarske tvrtke Bilić Erić naprasito te uz korištenje fizičke sile prisilili djelatnika Importanne Centra da odstupi od svoje regularne zaštitarske dužnosti”.

Simptomatično cijelom događanju je da je gradska kamera, koja je cijelo vrijeme snimala područje pokretnih stepenica, tijekom vikenda preusmjerena kako se ne bi snimio ovaj nemili događaj nakon ponoći. Također je očito da na ovaj način Grad Zagreb želi opravdati neplansko korištenje financijskih sredstava iz proračuna koji najvjerojatnije nisu odrađeni propisno i prema pravilima javne nabave kojima podliježu – stoji u priopćenju Importanne Centra gdje još dodaju da im je onemogućen bilo kakav uvid u daljnja postupanja nad pokretnim stepenicama.

S druge strane, iz Grada su nam poručili kako su oni samo “preuzeli kontrolu nad javnim prolazom”.

“Grad Zagreb je u interesu javnosti u zakonskim okvirima preuzeo kontrolu nad javnim prolazom koji predstavlja javno prometnu površinu te je tako onemogućeno daljnje blokiranje popravaka pokretnih stepenica od strane Importanne centra d.o.o”  rekli su iz Grada, a u svom odgovoru nisu negirali postupanje zaštitara tvrtke Bilić Erić.

U svom odgovoru je još Grad naveo da se trenutno izvode završni radovi te da će stepenice uskoro biti otvorene za javnost, dok Importanne u svom priopćenju tvrdi da posjeduje dokumentaciju koja pokazuje da stepenice još uvijek nisu sigurne za korištenje. Za kraj navode da će pravdu morati tražiti van hrvatskog pravosuđa.

“Ukoliko se i dalje ne budu poštovali hrvatski zakoni i propisi koje je Grad kršio u više navrata, utoliko ćemo biti primorani reagirati prema Europskoj komisiji za ostvarenje prava kakva imamo u okviru Republike Hrvatske, ali i same Europske unije”  kažu u Importanne Centru.

Ovaj sukob je samo još jedna epizoda u višemjesečnom sporu između Importanne Centra i Grada. Naime, stepenice su izvan pogona od travnja ove godine, a Importanne ne želi dopustiti popravak stepenica sve dok Grad ne vrati dug od oko 4 milijuna kuna za održavanje nekretnine za 2018. godinu. U nekoliko navrata je Grad “na prepad” obavio servis stepenica, a posljednji puta je javnost za njihovu svađu saznala prije mjesec dana kada su radnici koje je unajmio Grad priključili stepenice na gradsku struju.

Tada su zaštitari Centra svojim tijelima spriječili radnicima da do kraja dovrše servis i posljednjih mjesec dana je barem jedan zaštitar Centra nadzirao stepenice. Od danas je nadzor pak preuzeo Grad i sada su njihovi zaštitari preuzeli posao “čuvanja” stepenica, prenosi Jutarnji list.


Komentari