NOĆNA MORA SVAKOG RODITELJA Dijete se u vrtiću počelo gušiti hranom, spasili ga nakon trosatne intervencije na Rebru

Foto: Pixabay/Ilustracija

Prije tjedan dana u jednom zagrebačkom vrtiću za dlaku je izbjegnuta tragedija. Naime, jednoipolgodišnjak je jedući ručak progutao grahoricu koja je krenula krivim putem i završila u desnom bronhu umjesto u jednjaku. Dijete je ostalo bez zraka i počelo se gušiti, piše Jutarnji list.

Odgojitelji su dijete lupkali po leđima i napravili Heimlichov zahvat te odmah pozvali hitnu pomoć. Nisu mu uspjeli pomoći do dolaska liječnika, a u kolima zagrebačke hitne do Rebra liječnička se ekipa borila za život mališana, a potom je krenula bitka bolničkih liječnika.

Nakon gotovo trosatne intervencije u KBC-u Zagreb u kojoj je sudjelovalo petnaestak liječnika, medicinskih sestara i tehničara, dječak je na sreću spašen i prije dva dana vratio se svojoj kući.

“Da, bilo je prilično dramatično. Odmah smo dijete odvezli u salu jer je već bilo u teškom stanju i morali smo hitno krenuti s vađenjem te grahorice što je uvijek vrlo komplicirano. Puno je jednostavnije izvaditi kamenčić ili neki drugi kruti predmet nego li organsku tvar koja se lako lomi poglavito jer je u tekućini koja je dodatno omekšava”, objašnjava dr. Filip Rubić, pedijatar s Odjela za pedijatrijsku intenzivnu medicinu za Jutarnji list.

 

Komentari