Noć knjige 2018. – manifestacija koja tematizira i popularizira čitanje: evo što nas sve čeka

Noć knjige 2018., manifestacija koja već sedmu godinu zaredom tematizira knjigu i popularizira čitanje, održat će se 23. travnja u povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige.

Ovogodišnjom temom, „Budućnost knjige“, organizatori su nastojali potaknuti publiku, čitatelje, sudionike, medije i širu javnost na promišljanje o izazovima koje pred knjigu postavlja razvoj suvremene tehnologije. U središtu zanimanja je i pitanje kako tehnologija mijenja naše živote i načine na koje pričamo priče (npr. pod utjecajima društvenih mreža), koje su poteškoće koje ju prate te njihov utjecaj na zainteresiranost za čitanjem.

Svoje kreativne odgovore na ova pitanja ponudili su brojni sudionici, njih čak 669 (knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, instituti, kulturni centri, bolnice, muzeji, udruge pisaca i ljubitelja knjige…) koji su pripremili 1187 različitih programa (i prodajnih akcija) koje će se održati u rekordnih 287 grada i mjesta širom zemlje (s najvećim brojem programa u Zagrebu – 288).

Saznat ćemo i kako djeca vide budućnost knjige – ove će se godine Noć knjige obilježiti u čak 190 osnovnih škola te 26 vrtića, kao i mnogim srednjoškolskim i visokoškolskim ustanovama.

Za sve one koji toga dana nekome žele pokloniti knjigu, prodajne akcije i popusti moći će se ostvariti tijekom cijelog dana (neke i kroz tjedan) u knjižarama i antikvarijatima širom Hrvatske. Veliki broj knjižnica u Noći knjige nudit će besplatan upis ili vraćanje knjiga bez naplate zakasnine.

Panike za budućnost knjige nema, pitanje je samo kako će ona izgledati u kontekstu modernog vremena i novih tehnologija. Uskočite stoga u brod koji pokreće pogon beskonačne nevjerojatnosti – i dakako, kreativnosti, i stvarajte s nama budućnost koju, kada je knjiga u pitanju, želimo živjeti.

Svečano lansiranje Noći knjige 2018.
23.4.2018. u 12 sati, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Hrvatske bratske zajednice 4

Svečano lansiranje Noći knjige 2018. započet će točno u podne, 23. travnja, predstavljanjem najnovijih rezultata istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj (agencije GfK Hrvatska, ožujak 2018.). Da je budućnost mjesto/vrijeme u kojima bi knjiga trebala biti dostupna svima, pokazat će izložba „Ugovor iz Marakeša: zašto je važan?!“. Ovom izložbom, koja je plod suradnje Hrvatskoga knjižničarskog društva, Hrvatske knjižnice za slijepe i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, ukazuje se na važnost primjene Ugovora iz Marakeša u Republici Hrvatskoj za osobe koje su slijepe i slabovidne i za one koje imaju teškoće u čitanju standardnog (crnog) tiska.

Uoči samog lansiranja Noći knjige 2018. bit će dodijeljene i nagrade pobjednicima likovnoga natječaja za djecu “Ubaci knjigu u vremenski stroj!”, koji je organiziran s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara, a na temu budućnosti knjige. Kako djeca vide budućnost knjige te kako bi mogla izgledati knjiga koju bi budući Zemljani željeli čitati? Odabrani radovi bit će tijekom mjeseca svibnja digitalizirani i predstavljeni u posebnoj virtualnoj izložbi na stranicama Noći knjige.

Istraživanja tržišta knjiga u Hrvatskoj

Kontinuirano istraživanje čitalačke preferencije i preferencije kupovanja knjiga hrvatskih građana započelo je 2004. – 2005., a Noć knjige “oživjela” ga je 2012. godine, i od tada, iz godine u godinu, godišnje istraživanje agencije GfK Hrvatska donosi nam konkretne podatke i o čitanju i kupovanju knjiga u Hrvatskoj. U sklopu programa otvorenja upoznat ćemo javnost s najnovijim rezultatima, iz ožujka 2018. godine.

Projekcije nad fontanama u Noći knjige 2018.

U ponedjeljak, 23. travnja, na fontanama ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice javnost će moći uživati u 3D projekcijama motiva koji vizualno obilježavaju ovogodišnju Noć knjige. Prethodnih su godina nad fontanama projicirani likovi Williama Shakespearea, Miguela de Cervantesa, Mačka Mišolovca i Ribe Vande, a ove će godine nad njima letjeti astronaut. Astonaut (predložite ime) bit će lansiran iznad fontana u 20 sati, a njegovu putanju pratit ćemo sve do 23 sata. Fotografije možete podijeliti na društvenim mrežama uz oznaku: #nocknjige.

Putuj s knjigom!

U suradnji s Hrvatskim željeznicama i Jadrolinijom, Noć knjige je putnicima u prigradskim vlakovima na području Zagreba i okolice putnicima sva tri plovna područja Jadrolinije (deset brodskih linija, od sjevera do juga Jadrana) i ove godine omogućila emitiranje audiopriča/zvučnih knjiga za djecu. Audiopriče je ustupila Croatia Records iz svoje edicije „Bakine priče“.

Noć knjige za humanost

Organizatori Noći knjige nastoje svake godine manifestaciji dati humanitarnu notu, ukazujući na potrebe onih kojima je potrebna naša pomoć. Ovoga puta zahvaljujemo nakladnicima koji su donirali knjige i slikovnice sigurnim kućama za žene i djecu žrtve nasilja (Autonomna ženska kuća Zagreb i Sigurna kuća Vukovarsko-srijemske županije).

Prijatelj knjige

Noć knjige ove godine pokreće projekt Prijatelj knjige, želeći skrenuti pozornost i na one kojima rad s knjigom nije primarna djelatnost, ali svojim aktivnostima promiču knjigu i čitanje. Prema jasnim kriterijima takvi klubovi, kafići, restorani, hoteli i dr. dobit će posebno oblikovanu, dvojezičnu oznaku (naljepnicu) koja će sugerirati da je to mjesto prijatelj knjige (eng: Book Friendly), mjesto na kojemu posjetitelj može uživati u čitanju, bilo da mu se štivo nudi na polici s knjigama, bilo da ih donosi sam. Kriteriji za dodelu statusa “prijatelj knjige” jesu da je kafić/klub/restoran tijekom godine organizira najmanje 5 promocija knjiga ili srodnih događanja, da u svojem prostoru ima postavljenu policu s knjigama ili je sudjelovao u manifestaciji Noć knjige.

Organizatori Noći knjige

Organizatori Noći knjige 2018. su Zajednica nakladnika i knjižara HGK, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena, a ove im se godine pridružila i Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Noć knjige 2018. održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Odjela za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.

Realizaciju ovogodišnjeg programa financijski su pomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb.

Programe i prodajne akcije, kao i sve drugo vezano uz Noć knjige 2018. potražite na http://nocknjige.hr  i  http://facebook.com/nocknjige.hr


Komentari