I NJOJ SE U KARIJERI POTKRALA NEZGODNA AFERA: Moguću gradonačelnicu simpatizirao je omraženi bivši političar

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Premda je Zagreb, a time i cijela Hrvatska, prilično daleko od lokalnih izbora, prema običajima naše politike kampanja se počinje zakuhavati i prije no što je zadan njezin službeni rok.

O imenima kanidata za gradonačelničku fotelju uvelike se progovara, a jedno od imena koje se u javnosti sve češće spominje je ono Sandre Švaljek. Donedavna suradnica Milana Bandića jedno se vrijeme spominjala i kao potencijalna premijerka, stručnjakinja, ali iz te priče ispala je onoga trena kada je prst uprt u Tihomira Oreškovića. Široj javnosti Švaljek je znana po tome što je mijenjala Bandića, dok je ovaj boravio u Remetincu.

sandra švaljek milan bandić
Marko Lukunic/PIXSELL

Ujedno, radi se o ekonomistici čije je radne i stručne navike cijenio bivši i nadasve ocrnjeni premijer Ivo Sanader, a koja je ujedno i nezavisna zastupnica u Gradskoj skupštonmi. Kada bi kojim slučajem među hrvatske političare zašao Mesija i zatražio da oni koju su bez grijeha bace kamen, vrlo vjerojatno niti jedan ne bi poletio pa tako prema pisanju medija i cipele potencijalne gradonačelnice Švaljek žulja jedan neugodan kamen.

Mnogi su je prozvali zbog ovog slučaja

Naime, samozatajna dama supruga je Nenada Kukića čovjeka kojega je prema pisanju medija zaposlio osobno Bandić. Provuklo se kroz hrvatske medije njegovo ime radi postavljanja na mjesto pomoćnika Ustanove za upravljanje sportskim objektima, a supružnik Kukić ovoga se posla domogao svega nekoliko dana prije no što je ona trebala doći u upravu Grada, ali i nekoliko dana prije nego je Bandić zabranio daljnje zapošljavanje u istoj toj upravi.


>>> MOSTOV KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA ZAGREBA: Tehnički ministar i samozatajni otac sedmero djece

On je pak svoju vezu s Bandićem, ali i bilo kime drugim opovrgavao pozivajući se na svoju stručnost. Kukić je posao dobio bez provedenog javnog natječaja, zbog čega je i odstupio. Inače, svoju stručnost Kukić pokazuje i kroz poslovanje vlastite tvrtke AD Volarem koja obavlja poslove za nizozemsku Agenciju za međunarodno poslovanje i suradnju, kao i za japansku organizaciju za vanjsku trgovinu. Za razliku od supruga, zamjenica Švaljek poduzetničkim vodama nije plivala pa tako nema pretjeranog iskustva u rukovođenju bilo koje tvrtki. Ali unatoč tome uspjela se popesti na mjesto ravnateljice Ekonomskog instituta.

Poveznica sa Sanaderom

Bivša ravnateljica Ekonomskog instituta, prema podacima iz službene biografije savjete za gospodarstvo davala je bivšoj premijerki Jadranki Kosor, a pažnju javnosti pridobila je uvođenjem kriznog poreza, za koji je tvrdila da će pojačati djelovanje recesije. U javnom životu pojavljuje se zahvaljujući Ivi Sanaderu koji je 2008. godine imenuje potpredsjednicom Ekonomskog vijeća, kojemu je sam predsjedavao. Tu joj je društvo radio Ivica Mudrinić, drugi potpredsjednik Vijeća, kojega su mediji kasnije prozvali ”vijećem mudraca”.

Facebook
Facebook

Isto to mudro vijeće ugašeno je već sljedeće godine, nakon što je bivši premijer dobio plan kojega je Švaljek predložila. Njen prvi zadatak, nakon što je na zadnjim lokalnim izborima izabrana kao druga na Bandićevoj listi, te kao stručnjakinja dovedena u gradsku upravio, bio je sanirati Zagrebački holding.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]S javnosti se Švaljek morala susresti zbog poplave lažnih diploma u Holdingu, od kojih se ograđivala zalažući se za legalnu provednu zapošljavanja novih kadrova, koji bi trebali osvježiti tvrtku.[/box]

Bogata karijera samozatajne Švaljek

Prema službenoj biografiji na stranicama Bandićeve liste za Gradsku skupštinu Grada Zagreba, Švaljek je rođena u Krapini. Udana je majka jednoga sina, a doktorirala je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Radnu karijeru gradila je na Ekonomskom institutu Zagreb gdje je viša znanstvena suradnica, a osam godina je obnašala dužnost ravnateljice Instituta. Posebna područja interesa su joj fiskalna i porezna politika te ekonomski učinci starenja. Od 2000. članica je Savjeta Hrvatske narodne banke. Bila je savjetnica predsjednice Vlade za gospodarstvo. Autorica je i suautorica brojnih znanstvenih radova. Vodila je niz znanstvenih projekata.

>>> ŠVALJEK NAGLO PROMIJENILA RETORIKU: Nezavisna je kandidatkinja, ali prihvatila bi podršku ove stranke

Pažnju javnosti zadobila je nakon što je Bandić otišao na prisilni godišnji odmor, a ona počela obnašati njegov posao, i to prilično solidno. Hoće li joj ti dani pomoći u preuzimanju gradonačelničke funkcije, ostaje za vidjeti.

 

Komentari

loading...