Nitko se neće izvući bez kazne: Komunalni redari otkrit će tajne budućeg nadzora za nepravilno odlaganje otpada

Radnici Čistoće (Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX)

Nakon što je s listopadom prošle godine krenuo novi sustav gospodarenja otpadom u zagrebu, čini se kako je konačno došlo vrijeme za kažnjavanje nepropisnog odlaganja otpada.

KAZNE ZBOG OTPADA: Otkriveno kada počinje kažnjavanje onih koji ne koriste ZG vrećice, a evo i u kojem ih kvartu ima najmanje

Naime, Zagrebačko komunalno redarstvo svakodnevno kontrolira 170 lokacija na kojima su spremnici za odlaganje otpada, a sve kako bi se detektiralo koji to građani nepropisno odlažu otpad.

To odrađuju putem videnadzora na koji motre s adrese Jagićeva 31 gdje Sektor za komunalno redarstvo ima svoju bazu u sklopu Operativno-komunikacijskog centra (OKC).

Kako su najavili, za srijedu, vrata OKC-a će biti otvorena za medije od 7:15 do 10:00 sati kako bi u praksi pokazali kako to izgleda.

Foto: Zagreb.info

Dok je dosada, radi omogućavanja razdoblja prilagodbe za građane, naglasak bio na upozorenjima, sada se sve sprema i za sankcije.

Još krajem prosinca, navode iz grada Zagreba. formirane su posebne ophodarske službe Čistoće i Komunalnog redarstva koji evidentiraju nepravilnosti na terenu te izriču kazne za iste.

ZAGREPČANI I TOME DOSKOČILI! Dok redari kopaju po smeću i pišu kazne, građani posežu za ovim metodama

Foto: Čitateljica

Međutim, podaci praćenja cijelog modela, daju razloga za optimizam.

“Od uvođenja novog modela naplate odvoza otpada 1. listopada 2022., rezultati pokazuju znatne napretke te se postotak odvajanja povećao za trećinu. Smanjene su mjesečne količine miješanog komunalnog otpada i povećane količine odvojeno prikupljenog otpada, što je glavni cilj uspostave modela”, navode iz Grada.


Komentari