NITKO SE NE CIJEPI, OTIŠLI NA MORE? Velesajam je u subotu bio prazan, Zagrepčana ni na vidiku

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL/Ilustracija

Zagrebački velesajam, najveći punkt za cijepljenje u državi, u subotu je bio prazan. Brojni liječnici i medicinske sestre su, unatoč javnom pozivu građanima da se bez prethodne najave i narudžbe može doći cijepiti Pfizerovim cjepivom tko god hoće, veći dio dana sjedili i čekali građane, koji nisu pokazali velik interes.

Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”,  potvrdio je da u subotu nije bilo velikog interesa te da je cijepljeno samo 797 građana: “Gotovo svi koji su se došli cijepiti, došli su na početku radnog dana kako bi izbjegli vrućine. S druge strane, vjerojatno je dobar dio naših sugrađana otišao na more”, rekao je.

Iako je, Zagreb među gradovima koji imaju najveći udio cijepljenih u zemlji, nisu zadovoljni jer se mlađa populacija nije cijepila, tvrdi.

“Početkom tjedna zato imamo sastanak s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem te ćemo mu predložiti kampanju koja će se prvenstveno odnositi na mlade”, najavio je.

Rekao je za Jutarnji i da podaci od petka govore kako je najveći obuhvat cijepljenjem prvom dozom unutar Hrvatske postignut u Zagrebu i iznosi 44,1 posto ukupnog stanovništva, odnosno 53,6 posto odraslog stanovništva, a završeno cijepljenje u najvećem je obuhvatu također u Zagrebu, i to 34,9 posto ukupnog, odnosno 42,4 posto odraslog stanovništva.

Cilj Hrvatske bio je cijepiti 55 posto odraslog stanovništva do kraja lipnja, što do danas nije uspjelo niti jednoj županiji, a najviše mu se približio upravo Zagreb. Neke županije još nisu dostigle ni trećinu cijepljenih barem jednom dozom. Da nismo postigli postavljeni cilj, redovito ističu i premijer Andrej Plenković te članovi Stožera.


Komentari