Nisu ni na tržištu, a već su meta krivotvoritelja! Kućne testove za koronu još nije moguće kupiti u Hrvatskoj, evo kada izlaze na tržište

Foto: Profimedia

Da kućnih testova za covid-19 još uvijek nema na hrvatskom tržištu rekla je za N1 glasnogovornica Hrvatske agencije za lijekove i medicinsku opremu (HALMED) Ivana Šipić. Ona naime upozorava na lažne oglase u kojima se reklamiraju isti takvi testovi pa apelira na ljude da na njih ne nasjedaju. Kućni testovi odobreni od strane HALMED-a naime prodavat će se u ljekarnama i specijaliziranim trgovinama, ali tek kroz desetak dana jer toliko je potrebno da dođu u Hrvatsku, a zatim i na police.

Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, za N1 govori kako je potražnja za testovima velika, a osim pojedinaca, zainteresirane su i tvrtke. Ističe kako neki govore kako su testove kupili negdje drugdje, putem web shopa ili pak na tržnici u Slavonskom Brodu. Ona ističe kako to nisu testovi odobreni na hrvatskom tržištu nego su prevare.

Tvrdi kako će test odobren od HALMED-a kroz sedam dana doći u Hrvatsku, a dan ili dva kasnije bit će ga moguće kupiti u ljekarnama. “To je test na slinu. Pacijent će uzeti štapićem uzorak iz usta, staviti u tekućinu koja će biti indikator i nakon toga dobiti informaciju. Dosta jednostavno”, pojasnila je.


Komentari