NIŠTA OD ŠTRAJKA: ZET-ovcima vraćen kolektivni ugovor

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

 

Borba za prava iz kolektivnog ugovora.

Sindikat Zagrebačkog holdinga – ZET podnio je tužbu protiv Uprave Holdinga. ZET-ovci smatraju da je Pravilnik o radu nezakonit i suprotan odredbama važećeg kolektivnog ugovora.

U Sindikatu kažu da su o svemu pismeno izvijestili Upravu ZET-a, Upravu Holdinga i gradonačelnika te ukazali na čitav niz nepravilnosti vezanih uz Pravilnik o radu. Postavili su rok da se pismeno očituju do 20. prosinca 2016. godine. Zatražili su da se poništi odluka o donošenju navedenog pravilnika, no nisu dobili nikakav odgovor.

Pokrenuli su dvije tužbe, na Županijskom i Općinskom sudu u Zagrebu, a danas, 30. prosinca,  Vrhovni je sud presudu Županijskog suda u Zagrebu i potvrdio.

“Sindikati u ZET-u nisu ni najavili štrajk osim jednog koji sam pokušava nešto, ali je nebitan u cijeloj toj priči. Sindikati u ZET-u koje čini više od tri tisuće i tristo ljudi osnovali su štrajkaški odbor i najavili samo mogućnost štrajka. No, nije iskazano ni vrijeme, ni mjesto ni način provođenja štrajka jer smo čekali što će se dogoditi oko nametanja pravilnika koji nam se silom želi nametnuti.” rekao je Ante Jelić, predsjednik Udruge sindikata vozača i prometnih radnika ZET-a.

Međutim, tijekom prijepodneva situacija se bitno promjenila.

“Vrhovni sud potvrdio je odluku Županijskog suda u Zagrebu koja kaže kako Uprava Zagrebačkog holdinga nije imala opravdan razlog za otkazivanje Temeljnog kolektivnog ugovora. Citiram: ‘Odbija se žalba tuženika Zagrebački holding i potvrđuje se presuda Županijskog suda u Zagrebu od 2. studenog 2016.’ – što znači da radnici u Holdingu imaju valjani temeljni kolektivni ugovor i nemaju više nijedan razlog za bilo kakav štrajk.” kaže Jelić.

>>>ZET-ovci NAJAVLJUJU ŠTRAJK: Njihov Sindikat tužio Upravu Holdinga

 


Komentari