Ništa od kupanja na zagrebačkim ‘morima’: Zagađena većina jezera, u nekima pronađene fekalije!

Kako sada stvari stoje od kupanja na Bundeku ove godine neće biti ništa, a na Jarunu će Zagrepčani morati dobro paziti gdje se planiraju rashladiti.

Kako piše Večernji list, od osam gradskih plaža – na Malom i Velikom jezeru na Jarunu, Otoku veslača, Otoku Univerzijade i Trešnjevci te istočnoj, zapadnoj i južnoj obali Bundeka – voda na samo četiri od njih zadovoljava standarde, a četiri ostale plaže “pale su na testu”.

Razlog su visoke razine crijevnih enterokoka u vodi, bakterija koje ukazuju na fekalno zagađenje.

Rezultati su to analize kakvoće vode koju je obavio Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, i to na temelju uzoraka koji su uzeti u više navrata tijekom cijele prošle kupališne sezone te još jednom ove godine.

Upravo “Štamparova” analiza bila je pravni temelj za prijedlog Odluke o utvrđivanju lokacija za kupanje i trajanje kupališne sezone za 2020. godinu, koja će se pred vijećnicima u Gradskoj skupštini naći na idućoj sjednici 9. lipnja.

Uzorke su u “Štamparu” uzimali ulaskom u vodu među kupače na mjestu gdje je voda duboka najmanje jedan metar. “Zahvaćeni su na dubini 0,3 m ispod površine vode tako da nisu pod utjecajem UV zraka. Za uzorkovanje su korištene sterilne prozirne staklene boce od 500 ml. Ispitivanje kakvoće površinske vode za kupanje uključuje terenska opažanja i laboratorijska ispitivanja. Pri svakom uzorkovanju praćeni su meteorološki uvjeti i moguće vidljivo onečišćenje”, objašnjavaju u Zavodu postupak.

Predlažu, s obzirom na rezultate, redovito mehaničko čišćenje površine i odmuljavanje dna jezera. “Od 27 ispitivanih uzoraka u jezeru Bundek u sezoni kupanja 2019. godine izvrsne kakvoće bilo ih je 19, dva dobre kakvoće, a šest uzorkovanja nije zadovoljilo kriterije”, ističu u “Štamparu” i objašnjavaju da su uzorci koji su “podbacili” uzeti u drugoj polovici srpnja prošle godine, kad su zabilježene alarmantno visoke razine crijevnih enterokoka.

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Sve tri plaže na Bundeku – istočna, zapadna i južna obala – nakon toga su zatvorene te je kupanje ondje bilo zabranjeno, a uzorci su prikupljani svaka dva tjedna sve do sredine rujna, kad su razine enterokoka opet postale uobičajene.

Zanimljivo će biti vidjeti kako će izgledati kupanje ove godine uzme li se u obzir da zbog mjera zaštite od koronavirusa, kupači moraju u svakom trenutku biti jedan od drugoga udaljeni barem metar i pol. Štoviše, prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na 100 kvadrata prostora dopušteno je samo 15 kupača, a razmak se treba održavati i na plaži i u vodi.


Komentari