‘NISMO NI ZNALI DA TO POSTOJI!’ Usporen proces obnove svetišta u Remetama, pronađene grobnice iz još nepoznatog razdoblja

Nalazište u crkvi u Remetama (Foto: Screenshot RTL)

Tijekom blagdana Velike Gospe, brojni vjernici pohodili su najpoznatije zagrebačko marijansko svetište u Remetama. Međutim, mise nisu održane unutar crkve kao i inače, već na vanjskom dijelu svetišta, budući da i dalje traju radovi na obnovi objekata oštećenih u zagrebačkom potresu.

Upravitelj svetišta Majke Božje Remetske otac Antonio Mario Čirko, kazao je za HRT da je proces obnove crkve usporen.

“Obnova samostana ide svojim tijekom, ali obnova crkve je praktički stala zbog određenih zahtjeva konzervatora. Naime, nakon uklanjanja žbuke uočena su nova oštećenja koja zahtijevaju izradu novog projekta. Potrebno je razgraditi slavoluk crkve i postaviti novi jer ukoliko se to ne promijeni svaki idući potres dovest će do njegovog urušavanja i ugrožavanja sigurnosti vjernika”, istaknuo je Čirko.

Potres ‘razotkrio’ davno skrivene tajne

Sredstva iz Fonda solidarnosti moraju se potrošiti do sljedeće godine, ali zbog otkrića novih oštećenja upitno je hoće li sve biti gotovo u roku. Zanimljivo je da je nakon velikog potresa na području svetišta otkriveno nekoliko novih arheoloških nalazišta koji rasvjetljavaju samu povijest Remeta.

“Recimo u samoj sakristiji, koja je mali prostor, otkriveno je dosta grobnica iz još nepoznatog razdoblja. Otkriveni su mnogi oblici struktura za koje nismo znali niti da postoje, poput recimo prozora i srednjovjekovnog grafita iz perioda Majke Božje Remetske, gdje je možda neki redovnik, pavlin, promatrajući kroz prozor oltar i Gospu napravio taj grafit. Ti mali prozorčići su imali funkciju današnjih nadzornih kamera, ali to je naravno bio i prostor molitve”, naglasio je Čirko, koji je dodao:

“Skreniranje tla također je pokazalo da određene zidne konstrukcije idu dalje od temelja crkve i samostana što potvrđuje da ovo mjesto ima svoju duhovnu i kulturnu vrijednost.”


Komentari