NIKAD STROŽI ISPITI NA EKONOMIJI: Svi padaju ako samo jednom studentu pukne internet, profesor ne vidi problem?

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu naišli su na veliki problem i zatražili su zaštitu Uprave fakulteta, Sveučilišta i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Učinili su to zbog sporne upute o polaganju online ispita iz kolegija ekonometrija, zakazanog za ponedjeljak, a prema kojoj se u slučaju prekida internetske veze studentu ili nastavniku iz bilo kojega razloga svim studentima koji polažu ispit bilježi pad.

“Obaveza je studenta osigurati dvije kamere te neprekidnu internetsku vezu. Kamera od laptopa je usmjerena prema vama, a druga kamera mora obuhvaćati vaš radni stol i ekran laptopa”, stoji u uputi u kojoj profesorica dodaje:

“Kada kažem da je ispit gotov, uzimate mobitel ili uređaj kojim ste se snimali dodatno s leđa te njime slikate rješenja, pred kamerom laptopa koja ostaje upaljena i u roku od najviše pet minuta morate uslikati i poslati napisano. Kašnjenje slanja maila od više od 10 sekundi neće se tolerirati te se u tom slučaju bilježi pad”. Studenti traže zaštitu, kako je i navedeno u prijavi, od iživljavanja profesora.

Na upit odobravaju li ovakva pravila, iz uprave Ekonomskog fakulteta odgovaraju kako su “situaciju ozbiljno shvatili i poduzeli korake da se navedeni elementi iz spomenute upute promijene”.

“Pojedinci s Katedre za matematiku dali su upute koje su sadržavale sporne elemente, a to je u međuvremenu i promijenjeno. Studenti će dobiti mogućnost dodatnog ispitivanja, a prekid veze se ni u kojem slučaju neće tretirati kao pad”, kažu za Jutarnji iz Dekanata.

Ipak, nova pravila još nisu donesena, što potvrđuje pročelnik Katedre za matematiku, dugogodišnji profesor Boško Šego.

“Upravo pišem novu uputu, a hoće li u njoj biti zahtjev za dvije kamere, još ne znam. Upravo sam primio mail kolege, kako se njemu čini da ne bi bilo dovoljno ni pet kamera da vidi što studenti rade tijekom ispita”, rekao je. Dodao je kako je nemoguće studente kontrolirati jednom kamerom te da bi valjda svima trebalo biti u interesu donijeti pravednu odluku o ocjeni.

“Pojedini kolege profesori na online ispitima i ne identificiraju studente. Ja ću upisati ocjenu onome za kojega sam siguran da preda mnom odgovara, a ne da je to netko drugi umjesto njega. Na Ekonomskom fakultetu od 2017. imamo odluku da svatko na svojoj katedri ima pravo ispitivati na svoj način. Velika većina naših studenata želi pošteno do svoje diplome, druga je stvar što postoji manjina koja u ovom trenutku želi loviti u mutnom. Valjda ne želimo novu aferu “Indeks”, govori Šego. Osobno nije autor upute, no štiti profesoricu koja ju je napisala, a trenutno je na bolovanju.

“Ni ja nemam kameru, ni mikrofon, a printer mi je prastar. Pitao bih upravu zašto ne omogući studentima, koji to žele, ispitivanje uživo. Naš fakultet ima sigurnu zgradu”, zaključio je.

Raspitao se kako ispite iz matematički orijentiranih kolegija provode drugi fakulteti, a dobio je odgovor da su na PMF-u svi takvi ispiti kontaktni, na FER-u također, a isto vrijedi i na FSB-u.

“Kolege s tih fakulteta s velikim su čuđenjem slušali moje pitanje jer im je nejasno kako bi se drukčije to moglo korektno obaviti nego ispitima uživo”, rekao je Šego, uvjeren da bi njegova nastojanja za održavanje kontaktnih, a nipošto online ispita poduprlo i nadležno Ministarstvo. Poziva se na članak u Jutarnjem u kojem je Ministarstvo sklono udovoljiti zahtjevu škola da se srednjoškolcima na online nastavi organiziraju ispiti uživo. U slučaju fakulteta, odgovor Ministarstva glasi: “Poštujući sveučilišnu autonomiju, Ministarstvo nema zakonske ovlasti utjecati na odluke o izvođenju nastave te polaganju ispita. Prema odluci Vlade, dekani su slobodni organizirati nesmetani rad, imajući u vidu epidemiološku situaciju”.


Komentari