NIKAD NISU BOLESNI, RADE I NEDJELJOM I BLAGDANOM U Ikei dronovi zamijenili radnike, znanstvena fantastika postala stvarnost

Foto: Pixabay (ilustracija)

Tehnologija koja je prije nekog vremena mogla biti viđena samo u filmovima znanstvene fantastike, sve više ulazi u našu svakodnevnost.

Posljednji veliki iskorak prema budućnosti napravio je popularni trgovački lanac namještaja IKEA, koja u svoje trgovine uvodi dronove, a u Zagrebu ih vjerovali ili ne, koriste od 29. lipnja prošle godine. Time je lokacija u zagrebu u top pet na svijetu po ovoj inovacije

Danas, nakon dvije godine rada na autonomnom rješenju za dronove koji prate stanje zaliha, poznata švedska tvrtka prva je uvela ovako nešto za inventar svojih zaliha.

Na sustavu je radio Tim za razvoj opskrbnog lanca u Inter IKEA Grupi u suradnji s Ingka Group te dobavljačem sustava dronova za zatvorene prostore, Verityjem iz Švicarske.

Upravo je u Švicarskoj poletio prvi IKEA dron 2021. godine, a nedavno su se pojavili u Belgiji, koja u ovom slučaju, kaska za glavnim gradom Hrvatske.

IKEA u Zagrebu ima šest dronova  podijeljenjih na dva gnjezda za punjenje.

“Ulažemo u ukupno korištenu tehnologiju kako bi naše robne kuće mogle bolje podržati ispunjenje želja i zahtjeva kupaca te kako bi postale pravi centri za višekanalnu maloprodaju. Uvođenje bespilotnih letjelica i drugih naprednih alata – kao što su, na primjer, roboti za preuzimanje robe – pravi je dobitak za sve. Poboljšavaju uvjete rada naših djelatnika, smanjuju operativne troškove i omogućuju nam da postanemo pristupačniji i praktičniji za naše kupce”, objasnio je prednosti dronova voditelj maloprodaje u Ingka grupi u koju IKEA i pripada, Tolga Öncu.


Komentari