NIJE U ZAGREBU TAKO LOŠE! Unatoč koronakrizi, prošle se godine otvorilo gotovo tisuću obrta više nego godinu prije

Foto: Zagreb.info/Ilustracija

U četvrtak, 24. lipnja, obilježena je 25. godišnjice Obrtničke komore Zagreb na kojoj su su se gostili brojni uzvanici, obrtnici i poslovni partneri. Nije tajna da je iza zagrebačkih obrtnika teška godina, što ističe i Julije Domac, izaslanik i posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klime, te dodaje da mi kao društvo trebamo obrtnike, više nego što oni trebaju nas.

“Ne možemo zamisliti tranziciju bez obrtnika, budućnost bez inovativnih obrtnika, bez njihovog doprinosa u proizvodnji autohtonog, domaćeg, hrvatskog proizvoda kako bi u globalizaciji imali nešto novo i drugačije”, objašnava Domac. No, unatoč pandemiji koronavirusa i krizi koja je ona donijela sa sobom, obrtništvo je u proteklih nekoliko godina doživjelo ekspanziju.

Unatoč krizi, broj obrta se značajno povećao

Naime, ministar gospodarstva i održivog razvoja, Tomislav Ćorić, navodi da su Grad Zagreb i Zagrebačka županija u 2020. godini, imali 996 obrta više u odnosu na 2019. godinu, što su u isto vrijeme impresivne, ali i poprilično neobične brojke.

“U jeku krize, broj obrtnika se povećavao. Upravo obrtništvo kao takvo čini platformu za razvoj zemlje i treba ga njegovati”, istaknuo je Ćorić dodajući kako je ministarstvo ove godine izdvojilo preko 80 milijuna kuna na stipendiranje deficitarnih zanimanja te 40 milijuna kuna za naukovanje obrtnicima koji će primati učenike. No, uz povećanje broja obrtnika, valja istaknuti da je gotovo polovica obrta u vlasništvu žena.

Joško Klisović, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, navodi da će Grad, zajedno sa svim drugim institucijama vlasti i dalje promovirati, pomagati i štititi obrtništvo gdje god može, ističući da su obrtnici utkani u povijest ovoga grada. Najavio je i da će se zalagati za stipendiranje mladih ljudi koji se žele baviti obrtništvom i školovati se.

Obrtnici uveliko pomogli stradalima u potresu

Iako su zbog pandemije i potresa zagrebački obrtnici imali mnogo problema, uspjeli su se udružiti i pomoći stradalima u potresu s preko 300.000 kuna, uz mnoge donacije i akcije koje još uvijek traju.

Dodijeljene su nagrade i priznanja istaknutim obrtnicima, osobama i institucijama koje su svojim djelovanjem pomagale i unaprijedile obrtništvo u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Od istaknutih, priznanje Žena obrtnica dodijeljeno je Gordani Hatz, Marijani Slivnjak, Rafaeli Petrinić, Ivani Podolski i Julijani Pavešić, dok je priznanje za Najstariji obrt, koje se dodjeljuje za trajanje obrta preko 90 godina, otišlo u ruke Franje Trumbetaša. Osim toga, valja istaknuti i priznanje Mladi obrtnik za obrtničke početnike do 35. godine života koje su primili Mario Antonio Bošnjak Škrnički, Antonio Tresarik, Dino Novak i Vesna Župarić.


Komentari