NIJE SVE TAKO CRNO Pet super stvari u Zagrebu koje su obilježile godinu na izmaku

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Zagreb je grad sa skoro milijun stanovnika, domaćin studentima i turistima, grad pod Sljemenom, tamo gdje se vozi tramvajima i nalazi konju pod repom, baš kao i kod sata. Najveći je grad u Hrvatskoj, pa je stoga i onaj s najcrnjim statistikama, tamo gdje se podmeću bombe pod aute pod okriljem noći, grad u kojem se smeće ne odvozi, grad u kojem nedostaje javno dostupne pitke vode, baš kao i bazena, sportskih dvorana, škola i vrtića. Čini se da u Zagrebu posljednjih godina nedostaje – baš svega.

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

No, ruku na srce, nije to uvijek baš tako. Zagreb je ujedno i grad s najvećim budžetom, u kojem se sve događa, i lijepo i  ružno, grad s kojim je najteže upravljati. Pa upravo zato, da baš ne bude uvijek sve crno i sivo, dodat ćemo nekoliko bljeskova zagrebačkog komunalno – infrastrukturnog života, da obojimo ovu našu zagrebačku svakodnevicu.

Obnova vrtića i škola oštećenih u potresu

Gradonačelnik Tomislav Tomašević na Badnjak je komentirao je obnovu Zagreba nakon potresa, iako je rekao kako obnova javnih zgrada ne ide prema planu, pohvalio se kako je u Zagrebu ostalo svega 13 škola za obnoviti.

Tijekom potresa u ožujku i prosincu 2020. godine oštećeno je 175 od 435 odgojno-obrazovna objekta, a sve do rujna iste godine obnovljena su čak 162.

Otvorena post-covid poliklinika

Iako je ponekad “štekao” odgovor na pandemiju u glavnom gradu i dalje mu se mora priznati da je podnio najveći teret pandemije. Stoga, razveselila nas je vijest kako je otvorena poliklinika u kojoj će se liječiti i nadzirati bolesnici koji su podnijeli najveći danak zaraze koronavirusom.

Foto: Zagreb.hr

Izdvojena post-COVID poliklinika Specijalne bolnice za plućne bolesti počela je prošlog tjedna s radom, a u prostorijama Doma zdravlja Istok u Hirčevoj ulici  pružat će se zdravstvena skrb za preboljele koji imaju simptome post-Covid sindroma.

Obnovljeno Prvo i Drugo Maksimirsko jezero

Europski projekt Gradski prozori u prirodu financirao je odmuljavanje, čišćenje i uređenje maksimirskih jezera. Posljednji put to je učinjeno prije dvadesetak godina, a iz jezera je izvađeno oko 8.500 m3 nataloženog organskog materijala, a voda je puštena nakon provedenog čišćenja čime su postignuti preduvjeti za ponovno naseljavanje jezera biljnim i životinjskim vrstama.

Info: Grad Zagreb

U nastavku projekta obnovit će se još povijesnih i prirodnih vrijednosti parka. Jedna stvar kojoj se možemo radovati u narednoj godini jest i obnova kamenog slapišta i povratak drvenog mosta koji se rekonstruira prema povijesnim izvorima, kao i drveno pristanište za čamce.

Nacionalna dječja bolnica u Zagrebu

Još jedna najava projekta razgalila nam je srca. Sveučilišna bolnica kako joj se tepa, odnosno ruglo u Blatu kako je se kudi, konačno je dobila svoj cilj. Uskoro će se tamo graditi sveobuhvatna dječja bolnica u koju će se premjestiti i dio Klaićeve bolnice, a stanovnici Novog Zagreba konačno dobiti bolnicu bliže mjestu stanovanja.

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Nacionalna dječja bolnica u Zagrebu trenutačno je u fazi pripreme analize, studija, projektno-tehničke i ostale potrebne dokumentacije da bi se moglo pristupiti projektu izgradnje.

Obnova palače Amadeo

Jedan od velikih planova za ulaganje u kulturu je i obnova palače Amadeo u kojoj je smješten i Prirodoslovni muzej. Gradilište je otvoreno prije dva tjedna, a novi prostor i sveobuhvatno uređenje ove povijesne građevine oštećene zubom vremena, ali i potresom, trebali bi svoj konačni izgled dobiti 2024. godine.

Foto: Prirodoslovni muzej


Komentari