NIJE PODIGNUTA OPTUŽNICA: Iz Remetinca pušten osumnjičeni za stavljanje bombi pod Porsche zagrebačkog poduzetnika

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Ante Roso (52) koji je pod povećalo javnosti dospio zbog sumnji da je u dva navrata eksplozivnom napravom pokušao ubiti zagrebačkog poduzetnika Darija B. (44) ovoga petka pušten je iz zatvora jer protiv njega u šest mjeseci nije podignuta optužnica.

Tužiteljstvo je, ne navodeći Rosin identitet, podsjetilo da je u prosincu protiv Rose i 43-godišnjaka koji je u bijegu određen istražni zatvor te da su u dosadašnjem tijeku istrage poduzete i poduzimaju se dokazne radnje od kojih je dio povezan s inozemstvom.

Optužnica nije podignuta, Roso se brani sa slobode

Budući da tražene informacije još nisu stigle do tužiteljstva, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo nije okončalo istragu niti je podignulo optužnicu protiv Rose koji je, prema Zakonu od kaznenom postupku (ZKP) do okončanja istrage te odluke o eventualnom podizanju optužnice, pušten da se brani sa slobode.

Prema ZKP-u, ukupno trajanje istražnog zatvora do podizanja optužnice, računajući i vrijeme uhićenja te pritvora, ne može prijeći šest mjeseci, osim ako posebnim zakonom nije propisano drukčije. Nakon podizanja nove optužnice, prema ZKP-u, istražni zatvor može trajati do pravomoćnosti presude, a nakon pravomoćnosti presude najdulje do pravomoćnosti rješenja o upućivanju na izdržavanje kazne zatvora.

Rosi je u dva navrata produljivan istražni zatvor koji mu je bio određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela. Roso se zbog toga žalio Ustavnom sudu tvrdeći da su mu prekršena prava, no ustavna tužba mu je odbijena.

Tužiteljstvo je protiv Rose, njegovog 43-godišnjeg pomagača i još jedne neidentificirane osobe pokrenulo istragu 12. prosinca 2020. zbog sumnje da su u dva navrata, 14. travnja i 11. svibnja prošle godine, podmetnuli eksplozivnu napravu pod blatobran porschea 911 kako bi ubili Darija B. (44). Okrivljenici, dodalo je tužiteljstvo, nisu uspjeli u svojoj namjeri jer u oba navrata nije došlo do eksplozije.

Istraga se nastavlja

ŽDO je priopćio kako nastavlja s provođenjem istrage u ovom predmetu radi prikupljanja dokaza i prikupljanja podataka potrebnih za donošenje džavnoodvjetničke odluke u predmetu, o kojoj će javnost, kako ističu, biti obaviještena pravovremeno.

Roso je otprije poznat policiji i tužiteljstvu jer je 2011. bio optužen za pljačku Finine poslovnice u Zvonimirovoj ulici šest godina ranije kada su ubijena dvojica zaštitara. Roso je u tom postupku pravomoćno oslobođen optužbe jer na sudu nije dokazano da je pljačkašima dojavio informacije koje su dovele do pljačke.


Komentari