Nije moglo bez incidenta: U Zagrebu jedno biračko mjesto nije otvoreno na vrijeme

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Uz izuzetak jednog u Zagrebu, koji je kasnio desetak minuta, sva druga biračka mjesta za izbor hrvatskog predsjednika otvorena su na vrijeme, u nedjelju u 7 sati, na birališta u Mostaru birači su došli i prije otvaranja, potvrdili su u Državnome izbornom povjerenstvu.

Birači su u Mostaru u većem broju došli na biračka mjesta prije 7 sati, potvrdio je glasnogovornik i član DIP-a Slaven Hojski.

Od 44 biračka mjesta, koliko ih ima u BiH, njih 19 je u Mostaru. Hrvatski državljani koji žive u toj državi mogu glasovati u gradovima sjedištima hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava: Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Banjoj Luci, Livnu i Vitezu.

Razlog kašnjenja jednog biračkog mjesta u Zagrebu tehničke je naravi, brzo je riješen i nije uzrokovao nikakav zastoj u glasovanju, rečeno je u DIP-u.

U Hrvatskoj i inozemstvu, gdje se hrvatski predsjednik bira u 47 država, ukupno je otvoreno više od 6.500 biračkih mjesta, od čega 124 u inozemstvu.


Zbog vremenske razlike, u tri od četiri australska grada izbori su počeli u subotu u 21 sat i završavaju u nedjelju u 9 sati po hrvatskom vremenu. Riječ je o Canberri, Sydneyu i Melbournu,

DIP će u nedjelju u podne objaviti prve podatke o odazivu na drugi krug predsjedničkih izbora u kojemu se odlučuje hoće li Hrvatska imati predsjednicu ili predsjednika.

Komentari

loading...
-->