NIJE GUŽVA SAMO U PETRINJSKOJ: Ispred Remetinca čekali od 10 do 14 sati da bi podigli dokumente, ’Nisu nam dali ni brojeve’

Foto: Ilustracija/Zeljko Lukunic/PIXSELL

“Stigla sam malo prije 10 sati, a na red sam došla tek oko 14 sati”, žali se jedna Zagrepčanka za Dnevnik.hr nakon što je čitavo prijepodne potratila kako bi podigla dokumente u PP Novi Zagreb u Remetincu u petak ujutro.

Govori kako na jednom šalteru rade dvije djelatnice od kojih jedna zaprima zahtjeve, a druga izdaje dokumente. Kojim redoslijedom građani ulaze nije definirano. Zagrepčanka koja se obratila Dnevnik.hr tvrdi kako je kolona ljudi stajala na suncu i vrućini, a da nisu dobili nikakve brojeve kojima bi pratili svoj red ili pak bilo koju drugu informaciju koja bi im u tom trenutku možda pomogla.

Podsjetimo, na samo četiri mjesta u gradu moguće je predati zahtjev za osobne iskaznice i putovnice, dok je po žurnom postupku iste moguće napraviti samo u Petrinjskoj koja i sama bilježi ogromne gužve. Iz tog razloga, policijske postaje odlučile su tijekom kolovoza dokumente izdavati i vikendom. “Svaku subotu u mjesecu kolovozu odnosno 7.8., 14.8., 21.8. i 28.8. 2021. godine u vremenu od 7 do 14 sati uručenje izrađenih osobnih iskaznica i putovnica na onoj lokaciji na kojoj je podnijet zahtjev: Petrinjska 30, Heinzelova 98, II. policijska postaja Zagreb (Črnomerec) i VI. policijska postaja Zagreb (Novi Zagreb)”, istaknuli su pa dodali kako se novi zahtjevi subotom neće zaprimati, a da bi svoj dokument preuzeli, potrebno je donijeti potvrdu o podnijetom zahtjevu i staru osobnu iskaznicu ili putovnicu.

Podsjetimo, u Hrvatskoj je još uvijek na snazi odluka kojom istekle osobne iskaznice nastavljaju vrijediti i dalje, sve dok se ne donese odluka o prestanku epidemije. Od tog dana naime počinje teći rok od 30 dana u kojima su svi kojima je dokument istekao, moraju predati zahtjev za novim.

S druge strane, budući da su godišnjih odmora i veliki broj građana putuje, savjetuje se provjeriti mogućnost prelaska granice s iskaznicom kojoj je istekao rok važenja. Iako, iz ministarstva su naveli kako je s određenim državama postignut dogovor.


Komentari