Nije bilo naznake da je manijak! Djevojke progovorile o hororima iz tramvaja

Ilustracija/Pixabay

Svoja iskustva za portal Srednja.hr podijelile su djevojke koje su seksualno uznemiravane u autobusima i tramvaja. Neke od njih su svjedočilke masturbiranju u tramvaju, a druge su bile žrtve neprimjerenih dodira.

“Stojim ja u tramvaju kad odjednom osjetim nečiju ruku kako me kao u prolazu dodirnula po bedru”, počinje priču jedna od sugovornica koju su s portala Srednja.hr za potrebe priče nazvali Maja.

“Kad sam pogledala okolo, mislila sam da je slučajno jer je dečko mirno stajao do mene. Nije bilo nikakvih naznaka da je manijak. Zatim se to dogodilo i drugi put, ali polakše. Išao je u smjeru stražnjice pa sam se odmaknula na što se on približio opet s istom namjerom”, rekla je Maja.

“Činio je to suptilno, a kako je u tramvaju bila velika gužva, mislim da putnici nisu mogli primijetiti i reagirati”, dodaje.

Maja je izašla na sljedećoj stranici kada je shvatila što joj se upravo dogodilo.

Druga djevojka koju su na portalu Srednja.hr imenovali Ivana ima sličnu priču.

Ivana kaže kako je ušla na tramvaj na jednom od okretišta, a u njemu nije bilo puno ljudi, već samo gospođa s djetetom i jedan sredovječni čovjek. Sjela je preko puta njih, a kada je tramvaj krenuo, muškarac je ustao i neprimjereno stajao u njezinoj blizini.

“To mi je bilo malo čudno. Mislila sam da će na sljedećoj stanici izaći van. Nakon što to nije napravio, nego je nastavio čudno stajati pored mene, shvatila sam da me dodiruje po ramenu i ‘pohotno’ gleda”, rekla je Ivana.

“Čim sam to primijetila, ustala sam se i otišla stajati na prednja vrata. Taj čovjek je sjeo iza jedne druge djevojke i počeo joj dirati kosu. Izašla sam na sljedećoj stanici”, dodaje.

Najpotresnije iskustvo stiže od djevojke koja je uznemiravanje doživjela prije nekoliko godina, ali ga se i dalje s teškom mukom prisjećala.

“Bio je radni dan. Vraćala sam se na predavanje oko 18 sati. Ušla sam u 11 na Črnomercu i stala uz srednji prozor. Na istoj stanici ušao je sredovječni muškarac jakog stasa, pretio, i stao nasuprot mene. Kada su se vrata tramvaja zatvorila, približio mi se i stao je pored mene. U tramvaju nije bila gužva. Svejedno mi se odlučio približiti još više. Kada mi je stao zaista blizu, naslonio se na mene bočnim dijelom tijela. Tada je tramvaj došao do Trga Franje Tuđmana i odlučila sam izaći van.”

“Shvatila sam da je izašao za mnom nakon što sam ušla u šesticu i sjedeći osjetila nekoga nad sobom, velik trbuh na svome ramenu i ruku na šipci u visini svojih očiju. Ustala sam i otišla na prednja vrata. On me brzim korakom sustigao do novog stajaćeg mjesta i objema me rukama obujmio čvrsto stavljajući ruke na šipke uz prozor iza mene”, nastavlja potresena djevojka.

Djevojka navodi kako ga je pokušala odgurnuti, no nije uspjela. Silom se držao za šipke. Cijelim tijelom je dodirivao djevojku. Djevojka je glasno rekla stop budući da je muškarac pričao drugim jezikom.

“Dvije stanice ne uspijevam nikome signalizirati da se ne osjećam ugodno jer je napasnik izvadio stisnutu šaku iz džepa i prijetio mi, gestikulirajući da ne vičem. Tramvaj je stao, puno ljudi je izašlo na Glavnom kolodvoru”, prisjeća se.

Nakon toga im je prišla žena kratke plave kose. Pozdravila je djevojku i preko njegovog ramena je potapšala rame od djevojke. Nakon toga je muškarac izašao iz tramvaja.

“Pitale smo vozača tramvaja je li moguće doći do videosnimke iz tramvaja, objasnivši mu situaciju. Rekao je da bi onda trebao zaustaviti cijeli tramvajski promet i na licu mjesta izbaciti sve putnike iz vozila”, ispričala je djevojka.

 

Psihologinja i voditeljica Centra za žrtve seksualnog nasilja, Senka Sekulić Rebić iz Ženske sobe, za Jutarnji list objasnila je kako seksualno uznemiravanje može biti verbalno ili neverbalno ponašanje, a napominje i kako su najčešće žrtve upravo žene.

“Kad se seksualno uznemiravanje dogodi, žene se najčešće “smrznu” jer ih ta situacija potpuno iznenadi i uplaši te se tako onemogući reakcija žrtve koja ne zna što učiniti u tom trenutku. Osim toga, žene često pomisle da se dodirivanje događa slučajno i ne žele da drugi pomisle kako su pretjerano reagirale”, objašnjava Sekulić Rebić.

Sekulić Rebić navodi kako je u takvoj situaciji vrlo važno odgurnuti osobu koja nas uznemiruje. Ističe da se toj osobi mora reći da nas uznemiruje te da se makne.

Zbog spomenutog efekta smrzavanja je važno da okolina pomogne žrtvi i da se pozove u pomoć policija ili vozač, budući da je seksualno zlostavljanje kazneno djelo.

Nažalost, društvo se pravi da ne vidi situacije seksualnog uznemiravanja umjesto da pomogne osobi u nevolji.

 

Jedna djevojka je ispričala da je proživjela pet različitih iskustava seksualnog uznemiravanja.

“Prvo je bilo u prvom srednje kad sam išla na nastavu. Usred bijela dana neki stariji čovjek se samozadovoljavao na tramvajskoj stanici na Frankopanskoj. Ja to nisam shvatila dok nisam prošla pored njega, čak smo imali ljigavi eye contact. Pratio me nekih 10 koraka, al’ ajde, škola mi je bila blizu pa sam pobjegla”, ispričala je.

 

Druga situacija se nije direktno odnosila na nju, već na jednu curu pokraj nje u tramvaju.

“Poluprazan tramvaj, negdje prema Črnomercu, on se nalijepio na nju i pomicao za njom kako se ona micala, a kad je izlazio, olinjao se uz nju. Ne znam kako bi to bolje opisala”, ispričala je djevojka.

Treća situacija joj se također dogodila za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja.

“Živim izvan Zagreba, pa putujem i drugim prijevozom, ne samo ZET-om. Prazan bus, sjela sam oko sredine desno. Ušao je on i još dva lika. On je imao oko 27 godina i ljigav pogled. Sjeo je dva sjedala iza mene na drugu stranu. Ostala dvojica skroz iza.”

“Odjednom čujem zvuk trljanja zimske jakne koji ne prestaje. Postaje mi sumnjivo i okrenem se, a frajer okrenut prema meni samozadovoljava se kao da je u svom dnevnom boravku. Smrznula sam se, nisam nikako reagirala, nisam znala što bih. Imali smo još 10-ak minuta do Zagreba, samo sam čekala da on prvi izađe iz busa i ode da me slučajno ne bi pratio”, nastavlja.

Četvrta situacija se dogodila u tramvaju.

“Neki sredovječni muškarac ispred mene stoji, okrenut prema meni. Ima mjesta iza sebe, no kako mi je preblizu, pomičem se unazad. Kako se ja pomičem, ide on za mnom. Tad sam prvi put nešto rekla: ‘Hoćete se maknuti od mene?’ A tip, mrtav-hladan, s odvratnim osmijehom na licu: ‘A kaj, kad ste tak lijepa'”.

Djevojka je ispričala da ga pogledala i ponovila mu da se makne što je on i učinio. Jednoga jutra, u busu 109, dogodilo joj se peto neugodno iskustvo.

“Radnički bus, krcat, ima i djece. Ljeto je, idem na posao, prvi put obukla kratke hlačice jer je bilo vruće. Sjedim kod zadnjih vrata okrenuta prema zadnja 4 sjedala, slušam radio na mobitelu. Odjednom uhvatim polupaničan pogled nekog dečka i shvatim da se nešto događa. Pogledam pored, a kad na jednom od ta 4 sjedala sjedi neki stariji tip u kratkim hlačama. Kroz nogavicu mu viri ‘the thing’ i samozadovoljava se i gleda me”, sjeća se jadna djevojka.

Djevojka kaže kako je razmišljala o tome da napravi dramu ili čak da snimi muškarca koji se samozadovoljava, ali je na kraju otišla na drugi kraj busa i izašla na svojoj stanici ne reagiravši.

Prema pisanju portala Srednja.hr, iz ZET-a kažu kako događaje ovog tipa, kao i svaki drugi oblik neprimjerenog ponašanja koji potencijalno ugrožava sigurnost putnika, najstrože osuđuju.

“ZET ima propisan protokol postupanja u incidentnim situacijama i odmah se alarmiraju sve potrebne interventne službe. Ukoliko dođe do uznemiravanja, potrebno je o tome izvijestiti vozača koji sustavom veza obavještava naš Prometni centar, a oni djelatnike Policije, ali još brža opcija izravan je poziv Policiji”, poručuju iz ZET-a.

“S Policijskom upravom zagrebačkom intenzivno surađujemo i u prevenciji, ali i tijekom posebnih, neželjenih događaja, čiji se broj ipak smanjuje uvođenjem raznih oblika tehničke zaštite”, dodaju.


Komentari