NIJE BEZAZLENO VOZILO! Počinje kontrolira posebne skupine vozača, evo koji će prekršaji biti pod povećalom

Prometna policija, ilustracija, (Foto: Ronald Gorsic/CROPIX)

Policijska uprava zagrebačka na svojim je stranicama objavila da od 4. listopada počinje pojačana kontrola vozača romobila ili, kako policija to službeno zove, osobnih prijevoznih sredstava.

Od 13 do 21 sat na području PU zagrebačke provest će se akcija, a pojačano će se nadzirati promet osobnih prijevoznih sredstava, korištenje zaštitne kacige, prijevoz osoba vozilima i slušalice u vožnji.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iz PUZ-a podsjećaju kako je 30. srpnja 2022. godine stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojim su uvedene novine u zakonsku regulativu na području sigurnosti cestovnog prometa.

Jedna od novosti je i uvođenje nove kategorije vozila – osobno prijevozno sredstvo te su prilagođene odredbe Zakona koje se odnose na njihovo sigurno sudjelovanje u prometu. Propisanim obvezama i sankcijama oblikovan je zakonski okvir za vozače ove kategorije vozila kojeg se moraju pridržavati kao sudionici u prometu.

“Prema definiciji ‘osobno prijevozno sredstvo’ je vozilo koje nije razvrstano niti u jednu kategoriju vozila sukladno posebnim propisima, bez sjedećeg mjesta, čiji radni obujam motora nije veći od 25 cm³ ili čija trajna snaga elektromotora nije jača od 0,6 kW i koja na ravnoj cesti ne mogu razviti brzinu veću od 25 km/h, odnosno čija najveća konstrukcijska brzina ne prelazi 25 km/h (vozilo koje se može samo uravnotežiti, monocikl s motornim ili električnim pogonom, romobil s motornim ili električnim pogonom i sl.) Zbog definiranja nove kategorije vozila u Zakonu je propisan kako način tako i korištenje prometni površina po kojima se mogu kretati te uvjeti koje moraju ispunjavati navedena vozila i vozači kada sudjeluju u prometu” upozoravaju sve vozače iz zagrebačke policije.


Komentari