‘Ni ne čudim se’ Neki štakore vide stalno, drugi nikad: ‘Oduvijek je bilo i štakora i miševa u svim gradovima, nije Zagreb nikakva iznimka’

Ilustracija (Foto: Unsplash)

Brojni su se iznenadili kada je zagrebački HDZ u utorak naveo kako se u Zagrebu povećao broj štakora i miševa.

Idemo prema kaosu? Zagrebački HDZ upozorio na problem povećane pojave štakora i miševa u gradu

Opozicijska stranka kao uzroke tomu navodi neodržavanje javnih površina, tvrdeći kako su dobili dojavu od brojnih građana da su vidjeli štakore i miševe.

“Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, svake godine u Hrvatskoj bilježimo pojavu mišje groznice koju prenose štakori i miševi, ali ove godine, po dojavama Zagrepčana, izgleda da idemo prema kaosu jer u zadnjih 20-tak godina nije zabilježen veći broj glodavaca na zagrebačkim ulicama”, poručili su HDZ-ovci tražeći hitno pokretanje pojačane deratizacije glodavaca i povećanu dinamiku odvoženja otpada kako bi se smanjio rizik širenja mišje groznice.

Tim povodom, pitali smo u našoj Facebook anketi čitatelje portala Zagreb.info: “Primjećujete li povećanu pojavu štakora i miševa u zagrebačkim kvartovima?”.

‘Ne čudim se’

Odgovori su bili raznoliki.

“Da. Kod smeća i to danju i noću”, “Nisam još vidio, ali s obzirom na neredovit odvoz smeća ni ne čudim se”, neki su od komentara.

Jedna je čitateljica ustvrdila kako je vidjela štakore, ali je to ne čudi radi neredovitog odvoza otpada kao ni skupljanja s ceste onoga što je ispalo iz kontejnera pri pražnjenju.

“Onda imaš po cijelom gradu ala carte obroke za glodavce. Nekad je za kamionom išel i striček na biciklu pa je pokupio što je njima ispalo, a i smeće se odvozilo redovito. Sad nas štakori i vrane ‘rješavaju’ tog viška otpada koji je na kraju posvuda i naravno ničiji”, ustvrdila je.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Jedna čitateljica koja je također susrela štakore ne dvoji tko bi trebao biti odgovoran.

“U Dubravi je grozno. Gradonačelnik, pod hitno ostavka”, poručila je.

No, druga čitateljica je kontrirala u istoj anketi.

“Najezda štakora je bilo i za vrijeme Bandića. Pa nismo svi baš rođeni prije dvije godine ili tak senilni da smo zaboravili kaj se nekad događalo u našem gradu. Indiferentna sam prema Tomaševiću, ali da ima osoba koje ga žele diskreditirati, ima. I trude se svim snagama”, poručila je.

Neki su se zapitali i koje je rješenje.

“Da li Grad uopće ima ugovore sa tvrtkama za deratizaciju ili su još uvijek u statusu prikupljanja ponuda? pitanje je u jednom od komentara.

Foto: Pixabay

‘Purgeri na djelu’

Drugi pak čvrsto navode da štakora nema jer od ožujka do lipnja trajala akcija trovanja.

“Prestanite lagati. Ako ih ima, onda su to zgradurine u Novom Zagrebu i slično gdje Purgeri bacaju hranu kroz prozor, iza zgrada. Prođite iza zgrada u Božidara Magovca ili iza braće Domany pa ce te vidjeti purgere na djelu. A da ne pričam o parkiralistima McDonaldsa”, rekao je jedan čitatelj.

“Više nego crni humor, prljavština prisutna, ali štakore, ako govorimo o životinjama, nisam vidjela”, navela je jedna od naših čitateljica.

Neki navode i kako su glodavci neizbježna pojava.

“Oduvijek je bilo i štakora i miševa u svim gradovima, nije Zagreb nikakva iznimka. Što više ljudi u gradu to ima više i štakora”, komentirala je.

Neki su se od štakora i miševa osigurali privatno.

“Imam osam mačaka na dvorištu i psa pa ih valjda zato nema”, zaključila je čitateljica.


Komentari