Neželjeni podstanar: Zagreb pod najezdom smrdljivih martina

FOTO: Automobili.hr

Kad smrdljivi martin uđe u kuću – bit će novca, kaže stara poslovica. Međutim, većina građana radije bi platila da smrdljivi martin ode iz kuće zauvijek, pogotovo posljednjih tjedana koliko traje najezda u cijeloj Hrvatskoj.

U zagrebačke su domove počeli ulaziti ranije nego inače jer uglavnom stižu u kasnu jesen kada je vani hladno, stoga traže tople i mračne prostove za prezimljavanje. Riječ o kukcima iz porodice stjenica koji su dobili po smrdljivoj tekućini koju, kada su uznemireni, ispuštaju iz žlijezda na prsima. Ako ih stisnete, teško ćete se riješiti neugodna mirisa, odnosno smrada pa se preporuča da ga ne ubijate ako vam uleti u sobu.

Nisu opasni za ljudsko zdravlje, ali su štetni za poljoprivredu jer oštećuju cvijeće i listove biljaka sišući njihove sokove, od rajčica, paprika, grožđa i mahunarki. No s druge strane su neprijatelji brojnim štetnicima.

Kako se riješiti ili barem pokušati riješiti smrdljivih martina

Ovih dana građani iz većine, ako ne i svih, zagrebačkih kvartova žale se na najezdu, pogotovo oni koji moraju dijeliti svoj dom sa smrdljivim kukcima, tim gore ako se zavuku u rublje koje se suši na otvorenom. Kako im onemogućiti ulazak u kuću ili stan?

Preporučuje se postavljanje mrežice na prozore koja bi spriječila njihov ulazak te dvije biljke čiji miris smrdljivi martini mrze – češnjak i metvica. Stavte na prozore teglice s metvicom, a poslužit će i usitnjeni češnjak. Bolje takav miris nego onaj smrdljivog martina.

Također, smrdljivi martini navodno vole žutu boju pa izvan kuće ili stana ostavite neku žutu krpu u koju se mogu uvući i odustati od prezimljavanja u vašem domu.


Komentari