NEZAPOSLENI SE NE ŽELE PREKVALIFICIRATI: Hrvatima draže primati naknadu za nezaposlene, nego aktivno tražiti posao

HZZ

Nedostaje radnika u tri kategorije.

Imamo 243 tisuće nezaposlenih, a kronično nam nedostaje sezonaca, medicinskih sestara ili zidara. Erik Pavin vlasnik je hotela i restorana te je u potrazi za radnicima. Unatoč visokoj stopi nezaposlenih Pavin radnike još nije pronašao.

“Nije lako pronaći sezonca, dobrog radnika. Mi imamo preko 20 zaposlenih, sad tražimo još četvero”, objašnjava. S druge strane, Petar Marijan je nezaposleni elektroinstalater. On posao traži već godinu dana, a kaže da bi se odlučio i na prekvalifikaciju.

“Naravno da bih se prekvalificirao za kuhara ili konobara. To volim i nekako se vidim u tome”, kaže Marijan.

Međutim, većina nezaposlenih Hrvata ne bi se odlučila na taj korak. S jedne strane imamo veliki broj nezaposlenih ljudi, a s druge strane, kronično nam nedostaje sezonaca, medicinskih sestara i zidara.

U ugostiteljstvu se traži 1300 radnika, građevini 500, a u medicini 300. Radna mjesta su otvorena, a nikako da se popune. Uzrok ovog apsurda u Hrvatskoj udruzi poslodavaca vide u lošim zakonima, piše Dnevnik hr.

“Ljudi smatraju da imaju neka primanja sa Zavoda za zapošljavanje, recimo, 50 posto od plaće, zašto bi se dizao ujutro u 6 sati, išao na posao, a ovako ima primanja slična tome”, kaže Ante Barešić iz HUP-a.

Nezaposleni nisu spremni na prekvalifikaciju

Tako dolazi do apsurda da nemamo raspoloživih radnika koji odgovaraju ponudi slobodnih radnih mjesta.

“Jednim dijelom ove godine taj smo problem adresirali značajnim povećanjem kvota za izdavanjem radnih dozvola iz trećih zemalja”, kaže Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, dodajući da to nije najbolja mjera, ali da moramo biti svjesni problema.

Problem stvara i školstvo jer se već sada zna da će i dalje nedostajati medicinskih sestara i tehničara.

“Školski sustav svakako treba mijenjati. Dinamika upisa ne prati stanje na tržištu”, kaže Davor Vidaković, ravnatelj zadarske Medicinske škole.

U Zavodu za zapošljavanje ističu da se tržište proteklih godina jako promijenilo, ali mu se malo zaposlenih prilagodilo. Razočaravajuć je i podatak da je svega tri i pol tisuće nezaposlenih Hrvata odlučilo u prošloj godini promijeniti svoje zvanje kako bi pronašli posao. Tako je program obrazovanja za deficitarna zanimanja prošle godine je u cijeloj Hrvatskoj prošlo tek 3 i pol tisuće nezaposlenih, a sve skupa ih je u ovom trenutku 243 tisuće.

To govori da u sustavu nezaposlenih postoji izrazita tromost, a odaziv na prekvalifikacije u većini gradova je vrlo loš.Poslodavci traže da se promijeni način evidencije nezaposlenosti. Kažu da je vrlo indikativno da je većini Hrvata draže primati naknadu za nezaposlene, nego aktivno tražiti posao.


Komentari