NEZADOVOLJNA! Anka Mrak Taritaš: ‘U subotu je 14 mjeseci od potresa. Ovim tempom obnova će trajati 113 godina’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

“U subotu je 14  mjeseci od potresa, dosad je izdano 256 odluka od ukupno 25 tisuća oštećenih objekata i ovim tempom možemo očekivati da će za donošenje svih odluka trebati 113 godina. Čak i ako računamo da se ozbiljno počelo raditi tek od ove godine, iako je Zakon donesen još u rujnu, i dalje smo na 37 godina”, rekla je u petak saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš na konferenciji za medije na temu obnove Zagreba.

Podsjetila je da je donošenje odluka tek početak te da nakon toga “treba ugovoriti projekte, izvođenje i nadzor, s tim da još nismo ni došli do problema tko će to sve raditi”.

Istaknula je kako je Zakon o obnovi loš i neprovediv, kao i Program mjera te kako ih hitno treba mijenjati. “Na to upozoravam otkad sam prvi put pročitala Zakon, u svakoj prilici pa tako i na konferencijama za medije koje na tu temu održavam svaki mjesec, a zato sam i glasala protiv njega u Saboru”, podsjetila je Mrak-Taritaš.

Također je upozorila da je obnova velikih izazov za novu gradsku vlast za koju smatra da se treba puno aktivnije uključiti u obnovu, posebno na obnovi obiteljskih kuća i višestambenih zgrada  te podsjetila kako su oba kandidata koji se  u drugom krugu natječu za funkciju gradonačelnika glasala za ovakav Zakon o obnovi. Zaključila je kako se 14 mjeseci nakon potresa “polako gubi svaka nada da će se obnova dogoditi” te da  će “ući u anale kao primjer kako se obnova ne radi”.


Komentari