NEVOLJE U RAJU U Pandorinim dokumentima moćni poduzetnik čija se kćer udala za mlađeg Tedeschija

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

U TRAVNJU 2018. godine u luksuznom lošinjskom hotelu Bellevue izbio je požar. Lokalni portal objavio je malu vijest, a požar je uskoro pao u zaborav.

Bellevue, hotel s pet zvjezdica, nalazi se u predivnoj malološinjskoj uvali Čikat i dio je grupacije Jadranka, o čijim se stvarnim vlasnicima godinama spekuliralo, piše portal Oštro, a prenosi Index.hr.

Prva istraga Oštra iz globalnog istraživačkog projekta Pandorini dokumenti otkriva kako su stvarni vlasnici lošinjske Jadranke požar upotrijebili kao argument za prijenos 3.1 milijun eura dividendi od vlasnika ruske tvrtke Velesstroy do lošinjske Jadranke.

Godinama se već sumnja, no nikad nije bilo dokazano da iza preuzimanja Jadranke u 2013. godini stoji Mihajlo Perenčević, hrvatski poduzetnik koji predvodi ruski Velesstroy. Perenčević je početkom 2015. godine tvrdio Jutarnjem listu kako je u preuzimanju bilo njegova utjecaja, ali ne i novca. Inače, Perenčevićeva kćer Nika se u hotelu Bellevue u proljeće 2019. udala za 17 godina mlađeg Emila Tedeschija, sina vlasnika Atlantic Grupe, također Emila Tedeschija.

Iza preuzimanja Jadranke su članovi obitelji Perenčević

Podaci iz Pandorinih dokumenata, koje je dobio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) i podijelio s medijskim partnerima, među kojima je i Oštro kao jedini hrvatski medij, otkrivaju, međutim, kako su iza preuzimanja Jadranke zapravo stajali članovi obitelji Mihajla Perenčevića te njegovog suradnika u Velesstroyu Krešimira Filipovića.

Informacije iz više od 12 milijuna dokumenata, prenosi Index, procurile su od 14 pružatelja usluga registracije i upravljanja offshore tvrtkama – registracijskih agenata – koji u ime stvarnih vlasnika vode njihove administrativne, financijske i pravne poslove.

Od toga su novinari Oštrog analizirali više od 1500 dokumenata iz razdoblja od 2010. do 2019. godine te utvrdili da lošinjsku Jadranku nije preuzeo ruski kapital, nego hrvatski državljani, rezidenti Rusije.

Požar izbio u podrumu, šteta iznosila 200.000 kuna

Dokumenti Asiaciti Trusta, koji su procurili, otkrivaju kako je ovaj pružatelj korporacijskih usluga u 2015. godini u Hong Kongu osnovao PNP Trust u ime Predraga Perenčevića, Mihajlovog brata. Trust u pravnom smislu nije trgovačko društvo, stoga je PNP Trust uskoro osnovao i tvrtku PNP Overseas Investments, koja je bila namijenjena upravljanju njegovom imovinom.

Kao osnivač, Predrag Perenčević je za investicijskog direktora trusta imenovao svog nećaka Nikolu Perenčevića.

Tako je nakon požara 2018. godine u hotelu Bellevue Nikola Perenčević, sam i preko Luisa Ariasa, odvjetnika iz Švicarske, objašnjavao službenicima Asiacitija da je prijenos 3.1 milijun eura iz Rusije preko Hong Konga do Jadranke hitno potreban radi obnove devastiranog restorana hotela prije početka ljetne sezone.

Inače, Perenčević, njegova supruga i brat posjeduju nekoliko vila i zemlju u prekrasnoj uvali Čikat na zapadnoj obali Lošinja. U uvali Čikat supružnici Perenčević imaju dvije vile, gdje se nalaze i Jadrankini najluksuzniji hoteli Bellevue i Alhambra. Njihova imovina na Lošinju tek je, međutim, mali dio onoga što na otoku posjeduje Jadranka, čija je imovina procijenjena na oko 250 milijuna eura, prenosi Index.

Pandorini dokumenti pokazuju kako su Jadranku 2013. godine zapravo preko offshore tvrtki i ruskog fonda preuzeli muški članovi obitelji Perenčević i Krešimir Filipović te su lošinjski turistički div i druge investicije uz pomoć Asiacitija nakon 2015. godine uveli u PNP Trust.

Ime Mihajla Perenčevića ne spominje se u dokumentima PNP Trusta i povezanih tvrtki. Formalni osnivač je njegov brat Predrag, a za doživotnog investicijskog direktora imenovao je nećaka Nikolu, koji upravlja imovinom trusta te mu je izravno odgovoran.

Komentari