NEVJEROJATNO: Traže vezu da bi im zamijenili crvenu naljepnicu narančastom

Ilustracija: Damjan Tadic / CROPIX

Stvarno, nevjerojatno! Jučer i danas mnogima u Gradu Zagrebu i Uredu za upravljanje hitnim situacijama zvone telefoni, zovu ih poznanici, prijatelji, rodbina i raspituju se, traže, kume, mole da se „potegne veza“ i da im crvenu oznaku, koju je njihov objekt dobio nakon stručne procjene, zamijene narančastom. Crvena oznaka znači da je objekt ocijenjen kao opasan, rizičan, s mogućnosti da se uruši, dakle nepogodan za obitavanje. Narančasta oznaka znači da je objekt oštećen ali da se do slijedeće detaljnije provjere stručnih timova, može koristiti.

Tražiti vezu da se crvena naljepnica zamijeni narančastom je suludo, potencijalno pogibeljno! Građani Zagreba koji su dosad živjeli u objektima danas označenim crvenom naljepnicom u teškoj su, strašnoj situaciji. Morali su napustiti svoje domove, otići u neizvjesnost, budućnost vide dalekom i nepoznatom. Može ih se razumjeti. Ali tražiti da se crvena naljepnica zamijeni narančastom put je u propast sa moguće teškim, smrtnim posljedicama. Život je, iapk najvažniji, jedan jedini, neponovljiv. I ne treba ga dovoditi u dodatnu opasnost „tražeći vezu“. Izgleda, dio je to našeg mentaliteta koji se treba promijeniti.

Ured za upravljanje hitnim situacijama naravno odbija takve intervencije. Prijavljeno je skoro 40.000 objekata što čini polovicu ukupnog stambenog fonda, a brojka je tako velika jer je za pojedine objekte stiglo više prijava. Stručni timovi, njih 250 rade od zore do sumraka, a dosad su pregledali više od polovice objekata.

Komentari