NEVJEROJATNO! Poljoprivrednicima iz Svete Nedelje račun za struju narastao na više od 3 milijuna kuna

Dramatičnu borbu s rastom troškova proizvodnje, osobito poskupljenjem energije, vode brojni domaći proizvođači hrane, a posebno šokira slučaj poznatih proizvođača rajčica iz Svete Nedelje. Računi za struju na godišnjoj razini porasli su s oko 500 tisuća na više od 3 milijuna kuna. Poskupljenje iznosi nevjerojatnih 600 posto govori nam direktorica Josipa Belić iz svetonedeljskog staklenika iz kojeg dolazi Rajska rajčica.

Računi za struju su porasli za nevjerojatnih 600 posto

“Nažalost ovo što se događa na tržištu s cijenama je katastrofa. Porast računa za struju od 600% znači da će taj trošak iznositi gotovo 10 posto naših ukupnih godišnjih prihoda. Niti jedna proizvodnja, a kamoli poljoprivredna ne može podnijeti ovoliki rast bilo kojeg troška i doista smo došli do pozicije da se pitamo hoće li ovo biti pogubno za tvrtku” ističe direktorica Belić.

Toliki rast troškova nemoguće je ugraditi u prodajnu cijenu 

Kao i kod mnogih drugih prehrambenih proizvoda toliki poremećaj u troškovima ne može se ugraditi u cijenu, pa tako ni njihove rajčice ne mogu poskupjeti koliko su im porasli troškovi.

“Rast neke proizvodne sirovine za 600% ne može se prebaciti na krajnjeg kupca jer tko bi od nas kupio bilo koji proizvod kada bi njegova cijena toliko porasla. Malo je reći da smo pod stresom. Već 20 godina nudimo najukusnije rajčice na tržištu i bili smo u različitim izazovnim situacijama no ovo je doista tolikih razmjera da se pitamo što će opstati od hrvartskog poduzetništva” kaže.

Morat će otpuštati dio stranih radnika, domaće čuvaju kao suho zlato

Uštede na troškovnoj strani su jedini način na koji se zasad mogu boriti protiv ovog ogromnog poskupljenja, otkriva, i to uštede na stranoj radnoj snazi. 15 radnika, uglavnom iz Nepala, koje bi inače zadržali u radnom odnosu tijekom cijele godine vjerojatno će morati otpustiti na kraju sezone kako bi nešto uštedjeli u pet mjeseci kada nije sezona.
“Morat ćemo im se zahvaliti na suradnji jer je u zimskim mjesecima obujam posla manji. Radi se isključivo o radnicima koji dolaze iz dalekih zemalja. Domaće radnike čuvamo kao suho zlato. Oni su nam na prvom mjestu kad je u pitanju sigurnost i stabilnost radnog mjesta” objašnjava direktorica Josipa Belić.

Spas vide u vladinim mjerama pomoći za prelazak na obnovljive izvore energije

Iz staklenika u Svetoj Nedelji pozdravljaju vladine mjere pomoći ako će biti primjenjive na proizvođače i poduzeća kao što su oni. “Nažalost u ovom trenutku mi još ne znamo službeno kako će točno funkcionirati te mjere i teško je reći hoće li nam pomoći. Najveća pomoć bi nam bila kad bi konačno stupile na snagu neke konkretne mjere za poticanje prelaska na obnovljive izvore energije kao što su poticaju za solare” zaključuje.


Komentari