Nevjerojatan nastavak: ‘Pukovnik’ i bivši konzul koji je dobio stan u Zagrebu nema ni diplomu?

FOTO: Facebook

Priča o bivšem konzulu u Banjoj Luci, Bruni Paureviću, kojem je dodijeljen veleban stambeni prostor u središtu Zagreba, iako mu je status branitelja tek u “fazi rješavanja”, dobila je svoj nevjerojatan nastavak.

Podsjetimo, riječ je o čovjeku koji se naziva “pukovnikom”, a kojem je po naputku Ministarstva branitelja, Ministarstvo državne imovine, bez ikakve provjere na korištenje dodijelilo stan. Ubrzo nakon ove vijesti, portal Dnevno je otkrio kako je riječ o osobi koja je odležala zatvorsku kaznu zbog sumnje na krađu automobila.

Lažna diploma?

No, da ova priča bude kompletna, pobrinula se BiH istraživačka novinarka Suzana Mijatović koja se likom i djelom Brune Paurevića bavila godinama, i to vrlo detaljno. Njezine spoznaje redovito je objavljivao sarajevski tjednik “Slobodna Bosna”:

“Sada već bivši konzul prvog razreda u Konzulatu Republike Hrvatske u Banjoj Luci Bruno Paurevic, koji je uhapšen koncem jula, sasvim će sigurno još neko vrijeme ostati u pritvoru. Paurevica je, podsjetimo, hrvatska policija privela nakon što je na autocesti zaustavljen u ukradenom skupocjenom Mercedesu, ali je prema nalogu Županijskog suda u Zagrebu istraga protiv njega, u meduvremenu, proširena. Navodno da je, između ostalog, već otkriveno da je doskorašnji diplomata Ministarstvu vanjskih poslova Hrvatske priložio falsificiranu diplomu, i to Teološkog fakulteta?! I dok hrvatska policija istražuje kriminalne poslove Brune Paurevića, njihove su bosanske kolege nedavno pretresle Ured za obnovu u Općini Teslić koji vodi Marijan Ćutura. Ova istraga naložena je nakon više prijava hrvatskih povratnika koji su se žalili na malverzacije pri dodjeli pomoći u građevinskom materijalu i razne ucjene Ćuture i Paurevića”, napisala je u jednom od svojih članaka.

Kriminal na račun Hrvata – povratnika

U razgovoru za Slobodnu Bosnu, sugovornik ove novinarke ispričao je kako su malverzacije pri raspodjeli građevinskog materijala, ali i drugih donacija namijenjenih Hrvatima-povratnicima u općinu Teslic, započele nakon što je Bruno Paurević imenovan za diplomatu Hrvatske u Banjoj Luci te kako je riječ o “organiziranom kriminalu pod diplomatskom zaštitom”. U jednom od svojih istraživanja, Suzana Mijatović otkriva tko je i što je Paurević bio prije svog diplomatskog uzleta:

“Kao nesvršeni student Vrhbosanske katoličke bogoslovije (navodno je studij teologije napustio na drugoj godini) Bruno Paurević je iz rodne Komušine otišao još prije rata, u Njemačku. U BiH se vratio u proljeće 1992., nakon vojne obuke koju je završio u Kumrovcu, kada ga je hrvatski general Ante Roso postavio za zapovjednika lokalne postrojbe HVO-a. Rodni je kraj Paurević  napustio već početkom kolovoza iste godine, desetak dana prije nego što su pripadnici Vojske Republike Srpske zauzeli cijeli prostor Komušine, pravdajući se prijetnjama koje su stizale njegovoj obitelji koja je u to vrijeme boravila u okolici Stuttgarta. Premda je u ratnom razdoblju živio na relaciji Hrvatska-Njemačka, u BiH se ponovno pojavio odmah po završetku rata. Paurević je tada aktivno sudjelovao u sistematskom i planiranom raseljavanju hrvatskih prognanika iz teslićkog kraja, usmjeravajuci ih prema Šuškovim i Bobanovim selima nadomak Mostara, Čapljine i Stoca, pa do Drvara, Knina i drugih mjesta u Hrvatskoj. U izjavi za jedan hrvatski tjednik koju je dao prije ravno deset godina, sadašnji je “borac” za povratak Hrvata u Republiku Srpsku tada poruČio kako “Hrvate Komušina više ne zanima”, i da su našli nove domove u Benkovcu kod Zadra, dakako, u napuštenim srpskim kućama. Nakon što je početkom kolovoza imenovan na diplomatsku dužnost, Paurevićev prvi konkretan angažman bio je na izradi monografije Komušine, projekta za koji je Vlada Hrvatske izdvojila 40.000 kuna (više od deset tisuća KM). Novac je uplaćen na račun Udruge Kraljica Katarina koju je, prethodno, u Tesliću osnovala njegova prva rođaka Spomenka Paurević, ali nije poznato da je monografija ikada završena.”


Komentari