Neurolozi otkrili dugoročne posljedice Covida-19: Ozbiljan utjecaj na neurološko zdravlje

foto:pexels

Iznenadni gubitak mirisa i okusa bio je jedan od prvih neobičnih simptoma o kojima su izvijestili bolesnici s Covidom-19, no kasnije su pacijenti znali doživjeti i moždani udar, napadaje i oticanje mozga.

Među mnogim ozbiljnim simptomima Covida-19, postoje i neobični neurološki učinci koje doživljavaju mnogi pacijenti, a liječnici ih smatraju najvećim misterijem.

Neki pacijenti kojima je dijagnosticirana zaraza ovim virusom također osjećaju zbunjenost, osjećaj “kao da su u deliriju”, imaju vrtoglavicu, poteškoće s koncentracijom, a neki od najtežih slučajeva dožive gubitak pamćenja.

Dva su neurologa provela pregled istraživanja promatrajući kako Covid-19 remeti normalnu funkcionalnost mozga, a sama studija pokazala je niz abnormalnosti.

U svom su pregledu istraživači objedinili podatke o gotovo 620 pacijenata pozitivnih na koronavirus iz prethodne 84 studije, objavljene u recenziranim časopisima. Promatranje rezultata EEG-a moglo bi ukazati na neki oblik encefalopatije povezane s Covidom-19 u ovih bolesnika – odnosno, moglo bi ukazati na znakove oštećenja ili poremećaja u radu mozga, prenosi Science alert.

Rezultati studije

Otprilike dvije trećine pacijenata u istraživanjima bili su muškarci, a prosječna dob ispitanika bila je 61 godina. Neki su pacijenti imali već postojeće stanje, poput demencije, koje bi moglo izmijeniti očitanje EEG-a, što su istraživači uzeli u obzir prilikom procjene rezultata testova.

Među 420 pacijenata kod kojih je zabilježena osnova za naručivanje EEG-a, najčešći je razlog bilo promijenjeno mentalno stanje: gotovo dvije trećine ispitanih pacijenata doživjelo je delirij, komu ili “opću zbunjenost”. Otprilike 30 posto pacijenata imalo je određenu vrstu napadaja, zbog čega je njihov liječnik naručio EEG, dok je nekolicina pacijenata imala problema s govorom i izgovorom riječi. Drugi su doživjeli iznenadni zastoj srca, što je moglo prekinuti dotok krvi u mozak.  EEG snimke pokazali su čitav spektar abnormalnosti u moždanoj aktivnosti. Najčešća uočena abnormalnost bila je difuzno usporavanje, što je sveukupno usporavanje moždanih valova i što ukazuje na opću disfunkciju u moždanoj aktivnosti.

Trećina svih otkrivenih abnormalnosti otkrivena je u frontalnom režnju, dijelu mozga koji rješava izvršne zadatke razmišljanja, poput logičkog zaključivanja i donošenja odluka. Čeoni režanj također nam pomaže da reguliramo svoje osjećaje, kontroliramo svoje ponašanje i uključen je u učenje i pažnju. “Ova otkrića govore nam da moramo isprobati EEG na širem krugu pacijenata, kao i druge vrste snimanja mozga, poput MR-a ili CT-a , što će nam dati bliži pogled na frontalni režanj”, rekao je neurolog i koautor studije Zulfi Haneef sa Medicinskog fakulteta Baylor u Houstonu.

Nažalost, postojeći rezultati ne daju nikakve naznake koliko su ovi poremećaji rijetki ili uobičajeni u široj populaciji, jer su u analizu bili uključeni samo pacijenti s Covidom.

Covid-19 ima zastrašujući utjecaj na mentalno zdravlje

Koronavirus može imati ozbiljan utjecaj na naše neurološko zdravlje. “Potrebno je više istraživanja, ali ova otkrića pokazuju nam da su to područja na koja se treba usredotočiti”, rekao je Haneef.

Kako se pandemija nastavlja, shvatili smo koliko tvrdoglav može biti Covid-19, a pacijenti koji su preboljeli ovu bolest osjećaju se umorno i iscrpljeno tjednima nakon što su prebolili zarazu. “Mnogi ljudi misle da će se zaraziti, ozdraviti i kako će se sve vratiti u normalu”, rekao je Haneef u izjavi. “Ali ova otkrića govore nam da bi moglo biti dugoročnih problema, u što smo sumnjali, a sada nalazimo još dokaza koji to potkrepljuju”, prenosi Science alert.


Komentari