NESVAKIDAŠNJA TRANSPLANTACIJA: U KB-u Merkur fekalna transplantacija spasila debelo crijevo pacijentice

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Liječnici u KB Merkur nesvakidašnjom su metodom sačuvali debelo crijevo pacijentice koja je bila u teškom stanju nakon zaraze koronavirusom. U suradnji s KBC-om Rijeka pripremili su stolicu zdravog donatora i obnovili uništenu mikrofloru.

Do nesvakidašnjeg zahvata je došlo nakon što je 67-godišnja pacijentica liječena od zaraze kornavirusom. U postupku liječenja koriste se antibiotici širokog spektra, ali je naknadno zaražena bakterijom Clostridium difficile (CD) i počela gubiti proteine kroz debelo crijevo. U tijelu joj se počela nakupljati tekućina, te se razmatralo najčešće, kirurško rješenje – uklanjanje debelog crijeva.

Gastroenterologinja Ivana Mikolašević iz KB-a Merkur odlučila se za neuobičajeni proces fekalne transplantacije, odnosno unosa tekućeg filtrata fecesa zdravog davatelja u crijevo primatelja, kako bi se normalizirala crijevna flora. Dr. Mikolašević izvela je zahvat na sam Božić, u suradnji s medicinskim tehničarom Goranom Brstilom i doc. Nikolom Sobočanom. KB Rijeka je pod vodstvom profesorice Maje Abram prikupio i poslao uzorak zdravog donora u Zagreb.

“Bolesnicu smo uspjeli sačuvati od totalne kolektomije i zapravo trajnog invaliditeta, s time da je vrlo upitno bi li ona uopće preživjela tešku operaciju. Sada je na rehabilitaciji, a svi mi koji smo sudjelovali u njezinom liječenju zaista smo sretni što je naša pacijentica preživjela i što se dobro oporavlja”, izjavila je dr. Mikolašević za tportal.

Dr. Mikolašević istaknula je da su zbog upotrebe antibiotika širokog spektra te simptoma covida koji uključuju proljev, bolesnici izloženi infekcijama debelog crijeva. Osobito su rizični stariji građani, primatelji kemoterapije i kronični bolesnici, kod kojih može doći do znatnog povećanja debelog crijeva i sepse.

Uspjehom tima dr. Mikolašević zadovoljna je i dr.sc. Tajana Filipec Kanižaj, pročelnica Zavoda za gastroenterologiju Klinike za unutarnje bolesti. Istaknula je važnost suradnje s kolegama iz drugih ustanova.

“Posebno smo zahvalni svim kolegama iz KBC-a Rijeka i doc. Ivani Mikolašević na nesebičnom prenošenju znanja i iskustava te suradnji u implementaciji metode. S obzirom na to da se modulacija crijevne mikrobiote intenzivno istražuje u patogenezi i liječenju niza bolesti, radi se o iznimno atraktivnom i važnom području medicine. Metoda u implementaciji i standardizaciji u punom smislu afirmira timski rad, posebice u području razvoja kvalitetnog donatorskog programa, stoga nam je želja nastaviti suradnju s kolegama iz KBC-a Rijeka, ali i proširiti je s kolegama infektolozima, mikrobiolozima i gastroenterolozima ostalih ustanova”, izjavila je dr. s. Tajana Filipec Kanižaj.


Komentari