NESTALO ŠEST IZBJEGLICA: Maloljetnici su pobjegli iz Doma za djecu

Ivo Cagalj/PIXSELL

Nisu imali prevoditelja te nije pokrenut postupak traženja azila.

Iz organizacije za pomoć izbjeglicama Are You Syrious kažu kako su dječaci u zagrebačkom domu bili mjesec dana, nisu imali prevoditelja te da nije pokrenut postupak traženja azila, iako su oni to zatražili.

Njih trojica, stari između 15 i 18 godina, iz Doma za djecu pobjegli su u nedjelju.

U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kažu kako su upoznati sa slučajem te da surađuju s policijom. Zagrebačka policija potvrdila je da tragaju za izbjeglicama, međutim o slučaju ne žele govoriti jer se radi o maloljetnicima.


“Bojimo se da su odlučili poći dalje na put u Europu s krijumčarima ljudi. S obzirom na to da nemaju novca, pitanje je kako će krijumčarima ‘platiti’ za prijevoz, hoće li postati žrtve trgovine ljudima, seksualno roblje ili će ih koristiti za promet drogom.” rekla je Magda Sindičić iz udruge Are You Syrious za 24 sata.

Žele ih spojiti s roditeljima

Također je objasnila kako su mnoga djeca, koja su stigla u Hrvatsku bez roditelja u zadnjih, mjesec dana otišla iz doma.

“Apsurdna je situacija da je jedna naša volonterka dobila zakonsko skrbništvo nad petero djece, a kad je došla na adrese domova u kojima su se trebali nalaziti, troje djece nije bilo, nestala su. Znači da ni sam sustav ne zna gdje su djeca te kad i kako odlaze iz domova.” upozorava Sindičić.

S druge strane, i u Splitu je nestalo troje maloljetnih Afganistanaca, 21. srpnja prošle godine. Splitska policija još uvijek ne zna gdje su.

U ministarstvu tvrde da su izbjeglice imali svu potrebnu skrb, da su ih pripremali za tečaj hrvatskog jezika i da su ih namjeravali potom upisati u školu. Koordinatorica udruge Are you Syrious kaže kako će njezini članovi zatražiti skrbništvo nad izbjegličkom djecom te ih potom spojiti s roditeljima.

Komentari