NESREĆA U FRANKOPANSKOJ: Tomašević najavio provođenje interne istrage! Poslovnim subjektima i građanima šteta će se namirit iz Holdingove police osiguranja

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX)

Gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je provođenje interne istrage od strane Holdinga, zbog nesreće u Frankopanskoj, a u kojoj su stradali radnici Vodoopskrbe i odvodnje.

Ranije danas, održan je sastanak na kojemu je gradonačelnik razgovarao s cijelom Upravom Zagrebačkog holdinga kako bi se utvrdilo je li bilo propusta u procedurama i je li riječ o sustavnom problemu ili se procedure nisu poštovale, pa je riječ o pojedinačnom problemu.

“To se mora sad raščistiti do kraja da se utvrde svi uzroci kako se to više nikad ne bi ponovilo”, rekao je i dodao kako se u jedan posto slučajeva prilikom sanacije vodovodnih cijevi oštete i plinske.

Ekipa na terenu prije pojave plamena

Gradonačelnik je pojasnio kako je ekipa iz Gradske plinare bila na terenu prije pojave plamena.

“Što se tiče plamena, koji je trajao do gotovo dva sata u noći, to je povezano s time da kad se zatvaraju ventili ne zatvaraju se na jednom mjestu pa ostaje nešto plina u cijevi i to traje dok se skroz plin ne zatvori”, pojasnio je gradonačelnik.

Rekao je kako nije posjetio ozlijeđene radnike Vodoopskrbe i odvodnje, ali da su po dolasku u Frankopansku komunicirali s bolnicom i dežurnim liječnikom te su dobili informacije o ozljedama radnika.

“Dvojica radnika ‘Vodoopskrbe i odvodnje’ su odmah otpuštena kući, a dvojica su zadržani u bolnici, jedan s lakšim, a drugi s težim tjelesnim ozljedama. Njihovo zdravstveno stanje se i dalje utvrđuje, za sada se nadamo da su prognoze dobre, ali treba proći 72 sata kad je riječ o opeklinama da se vidi o kojem stupnju se radi, ali nadamo se punom oporavku”, napomenuo je gradonačelnik.

Šteta će se namiriti iz osiguranja

Najavio je da će se šteta koja je u Frankopanskoj nastala poslovnim subjektima i građanima pokriti iz police osiguranja Zagrebačkog holdinga. Također, osvrnuo se i na proteklu godinu kada je bilo 206 intervencija od strane Gradske plinare te da su od toga 22 bile vezane za gradska poduzeća, četiri za Zagrebačke ceste i 18 za ViO, zato što je došlo do fizičkog oštećenja plinske cijevi i isticanja plina.

Gradonačelnik je istaknuo kako je ove godine bilo oko stotinu intervencija, od toga četiri vezano za ViO, uključujući Frankopansku te današnje oštećenja cijevi u Koprivničkoj ulici prilikom radova na kanalizaciji gdje su ekipe Plinare odmah zatvorile plin i sanacija je u tijeku.

Tim za intervencije

Što se tiče podatka da od 2013. ne postoji tim za intervencije u Gradskoj plinari koji je aktivan cijelu noć, Tomašević je rekao da, ako se utvrdi da je to istina, trebaju pojačati tim za intervencije te će to i napraviti.

Gradonačelnik je pojasnio da do puknuća dolazi jer se nije ulagalo u cijevi kada se trebalo, a da je novac koji je emitiran na međunarodnom tržištu od strane Zagrebačkog holdinga, umjesto u vodoopskrbnu mrežu, otišao je na kupovinu zemljišta, zemljišne špekulacije i takve stvari.

 


Komentari