NESLUŽBENI PARKING U VUKOVARSKOJ: Zagrebački biciklisti odlučili parkirati na nesvakidašnjem mjestu (FOTO)

Daniel Kasap/PIXSELL

Nedostatak parkirnih mjesta za bicikle ove je Zagrepčane natjerao na snalažljivu i odličnu ideju.

U Vukovarskoj ulici u Zagrebu biciklisti su parkirali svoja prijevozna sredstva na zelenu površinu pored samog pločnika. Fotografiju je u Facebook grupi ‘Zakaj volim Zagreb’ objavila gospođa Katica i odmah potaknula raspravu o nedostatku parkirnih mjesta za bicikle.

13723953_1751819855071746_8868043636512713548_o
Facebook/Zakaj volim Zagreb: FOTO: Katica Pecigoš-Kljuković

“To je samo znak da treba napravit parking za bicikle”. bio je samo jedan od komentara ispod objavljene fotografije.

Ovo nije prvi ovakav slučaj, zagrebački biciklisti već godinama imaju velikih problema kad je riječ o parkiranju svojih ‘prijevoznih sredstava’. Naročito su rijetka natkrivena parkirna mjesta. Prije dvije godine, točnije u mjesecu travnju 2014. Grad Zagreb je, potaknut brojnim zahtjevima i prigovorima zagrebačkih biciklista, pokrenuo projekt “Biciklom u garaže”. Time je biciklistima omogućeno parkiranje u natkrivenim garažama. Već na samom početku inicijative “Biciklom u garažu” Sindikat biciklista.hr pisao je o uvjetima i izgledu garaže uključenih u spomenutu inicijativu.

“Odabrani stalci za bicikle pri normalnoj upotrebi ne omogućuju vezivanje okvira bicikla te time ne nude zadovoljavajuću razinu sigurnosti. Istovremeno, previđeni način parkiranja oštećuje žice kotača i diskove bicikla. Međutim, u Zagrebparkingu su se odrekli od svake odgovornosti za oštećenja ili krađe bicikala. Takav natpis bi bio prihvatljiv da su postavljeni stalci tipa klamerica ili slični koji omogućuju vezivanje okvira bicikla i ne oštećuju bicikl”, napisali su već tada u svom članku.

Krajem prošle godine u ovaj projekt uključio se i sam Zagrebparking. U javnoj garaži Tuškanac biciklistima je omogućeno besplatno parkiranje na dvadeset parkirališnih mjesta.

“Podružnica Zagrebparking ovim projektom koji pridonosi razvoju i poboljšanju uvjeta za odvijanje biciklističkog prometa na području Grada Zagreba, uz ostale projekte i aktivnosti nastoji pridonijeti i ekološkom razvoju Grada, a sve kako bi Zagreb bio zeleni grad u punom smislu riječi. U skoroj budućnosti bit će realizirani i drugi projekti s ciljem pružanja što bolje usluge korisnicima”, objavio je Zagrebački Holding.

>>>IMA LI KRAJA APSURDIMA U ZAGREBU? Pogledajte što su ovoga puta napravili od biciklističke staze! (FOTO)

Komentari