Nesigurna budućnost Zelene tržnice na idućoj sjednici Skupštine: Grad je najavio preseljenje, ali na upite OPG-ovaca šute

Zelena tržnica (foto: Zagreb.hr)

Još otkako je najavljeno preseljenje Zelene tržnice ne stišava se bura oko potencijalne lokacije, ali i nezadovoljstva zakupaca. Upravo zbog toga zastupnik Marijan Tomurad na idućoj sjednici Gradske skupštine postavit će pitanje gradonačelniku Tomaševiću o premještanju Zelene tržnice.

Naime, zbog radova na denivelaciji Slavonske avenije i izgradnje rotora Zelena tržnica bi trebala na novu lokaciju. Jasno, zakupci nisu zadovoljni.

Foto: trznice-zg.hr

Našli su lokaciju, ali grad ne pristaje

Opcija preseljenja Zelene tržnice najavljena je za vrijeme mandata bivšeg gradonačelnika Milana Bandića, a tada je zakupcima ponuđena lokacija u blizini sadašnje, iza jednog trgovačkog centra građevinskim materijalom.

No, kako nam je prije manje od mjesec dana objasnila Marina Galović, predsjednica Udruge povrtlara Grada Zagreba i Zagrebačke županije, OPG-ovci vode tešku bitku s aktualnom gradskom vlašću.

Foto: trznice-zg.hr

“S obzirom na to da sam izabrana za predstavnicu OPG-ova, odlučila sam stupiti u komunikaciju s novim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem. Mailove sam slala Holdingu i Uredu gradonačelnika punih godinu dana i nisam dobila povratnu informaciju. Na svaki moj upit zašto gradnja nije započeta na mjestu gdje je dogovoreno jer tu se radi o ugrozi 200 OPG-ova kada krenu radovi, kao i trgovačkom opskrbnom lancu općenito, stiže samo odgovor da gradonačelnik nema vremena“, priča Galović.

Dvije lokacije su u ‘igri’, kako je navela Galović. Njima je prihvatljivo da ostanu u susjedstvu, odnosno da se presele iza Bauhausa, dok je jedna od predloženih lokacija od strane grada bila na mjestu stočnog sajma u Sesvetama, ali i na istočnoj strani Velesajma, što su OPG-ovci odbili zbog logističkih poteškoća.

Problemi s radnim vremenom

Podsjetimo, nije samo budućnost lokacije Zelene tržnice u pitanju već i radno vrijeme. Prošlog tjedna zakupci su se žalili da im roba propada zbog ograničenog radnog vremena. Naime, donedavno su korisnici Hladnjače u svoje prostore mogli ući od 0 do 24, a sada su u problemima.

Foto: trznice-zg.hr

Odluku o novom radnom vremenu, kojeg potpisuje direktorica Tržnica Zagreb Božena Cvitanović, ograničava radno vrijeme i hladnjače u kojoj se čuva lako kvarljiva roba na veletržnici. To znači da zakupci koji tamo drže svoju robu mogu u hladnjaču ući od ponedjeljka do petka do 14 sati, a subotom do 13, dok je nedjeljom zatvoreno.

Vlasnici OPG-ova žalili su se da im zbog toga primjerice propada riba koju donose tijekom večeri u hladnjaču, ali i osjetljivo voće poput jagoda koje propada ako se ne skladišti u adekvatnim uvjetima.

Što će na sve to reći gradonačelnik čut ćemo na idućoj sjednici Gradske skupštine.

Komentari