Nered u Gradskoj skupštini: O jednoj točki raspravljali tri sata!

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Zagrebački gradski zastupnici u ponedjeljak su u nastavku 29. sjednice u tri sata raspravili tek jednu od preostalih 15 točaka dnevnog reda jer je oporba odlučila odugovlačenjem prosvjedovati protiv sazivanja nove sjednice dok još prethodna nije završila.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić neočekivano je za ponedjeljak sazvao novu sjednicu Gradske skupštine kako bi se statuti sedam gradskih zdravstvenih ustanova uskladili s novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, dok još aktualna sjednica nije završila, što je izazvalo negodovanje oporbe.

Oporbeni gradski zastupnici iz Kluba GLAS-a i HSU-a, SDP-a, HSLS-a i Lijevog bloka poručili su kako im je dosta “tiranije gradonačelnika i predsjednika Gradske skupštine” i najavili detaljnu i opširnu raspravu kako nova sjednica ne bi započela danas.

U tri sata aktualne sjednice raspravljen je samo prijedlog zaključka o sklapanju Okvirnog sporazuma za nabavu usluga podrške i razvoja informacijskog sustava Grada Zagreba i podrške produkciji dokumenata između Grada Zagreba i tvrtke APIS IT vrijedan oko 40 milijuna kuna.

Ostalo je za raspraviti još 14 točaka, nakon čega je planirana nova sjednica s tri točke dnevnog reda, jedna vezana za statute bolnica a druge dvije oporbe vezane za kućice na Adventu.

Nova sjednica obično započinje aktualnim satom u kojem gradonačelnik Zagreba Milan Bandić odgovara na pitanja gradskih zastupnika i iako su vladajući željeli, kako tvrdi Anka Mrak Taritaš (GLAS), da se aktualni sat ne održi od toga se ipak odustalo.

Usklađivanje statuta bolnica sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti koji je stupio na snagu još u siječnju ove godine događa se nedugo nakon smjene ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak Bore Nogala za koju neki tvrde da je protuzakonita jer nije donesen novi statut bolnice te da samim time odluka Upravnog vijeća o smjeni nije zakonita.


Komentari