NEPOTREBNO RASIPANJE NOVCA NA STUPIĆE: Postavlja ih se još, ali će zbog jednog detalja biti skuplji!?

Photo: Grgur Zucko/PIXSELL

Ima ih posvuda, na parkingu, kolniku između dvaju traka, na zebrama, trakama za odvajanje, pa čak i oko stabala, a mnogi se pitaju je li toliki broj stupića zaista nužan.

Već se neko vrijeme vode velike rasprave oko stupića koji su preplavili Zagreb. Ima ih posvuda, na parkingu, kolniku između dvaju traka, na zebrama, trakama za odvajanje, pa čak i oko stabala, a mnogi se pitaju koja je njihova svrha, odnosno, je li toliki broj stupića zaista nužan.

Automobilistički novinar, Marin Tomaš, na svojem je blogu započeo cijelu priču o besmilsenom zasipanju grada stupićima i time pokrenuo lavinu reakcija. On tvrdi kako stupići apsolutno ne služe povećanju sigurnosti prometa, kao što tvrde iz Grada.

“Oni ne služe apsolutno nikakvom povećanju sigurnosti prometa. Čemu oni služe, ovo je potpuno bespotrebno”, smatra Tomaš.

Stručnjak tvrdi, stupići imaju svrhu

Ipak, oni koji ih postavljaju uvjeravaju da su zbog tih stupića sigurniji i vozači i pješaci.  “To je jedna mjera koja na oči možda izgleda besmisleno, ali ipak daje svoje rezultate”, tvrdi Alan Ordulj, zamjenik pročelnika zagrebačkog Ureda za promet, prenose RTL.

No, stupići koji najviše smetaju Zagrepčane jesu oni postavljeni oko stabala, a stručnjaci objašnjavaju i zašto. “Nije svrha tog stupića da štiti drvo nego je svrha da pokazuje gdje je rubnjak. Vjerujem da ima dosta vozača koji su oštetili svoja vozila i on vozaču daje vizualnu referencu”, objasnio je profesor na Fakultetu prometnih znanosti Marko Ševrović.

No, ono zbog čega su se građani najviše podigli na noge jest činjenica da svaki elastični stupić zajedno s montažom, Grad plaća 900 kuna. Koliko ih je zapravo na cestama, iz gradske uprave nisu znali reći, ali procjenjuje se kako ih je postavljeno, pazite sada, oko 30 tisuća.

Iako postoje jefitiniji, uzimaju se skuplji

Koliko ih je pogrešno postavljenih, ne zna se, ali Ševrović odgovara poprilični diplomatski. “Teško je to sad reći, ovisi od lokacije do lokacije. Vjerujem da od nekoliko tisuća komada sigurno postoji i nekoliko koji su pogrešno postavljeni, ali ne bi generalizirao”, kaže Ševrović.

Dok Tomaš tvrdi kako su pogrešno postavljeni gotovo svi. “Pitanje je da li je potrebno toliko stupića uopće, na tim mjestima i da li je potrebno da su tako gusto postavljeni”, kaže Tomaš, a iz Grada uzvraćaju,”Je, jer potrebu ne određujemo samo mi”.

“Pa nitko ne hoda po gradu i svojevoljno određuje lokacije. Svaka lokacija na kojoj stupić postoji je došao na zahtjev ili od građana ili od roditelja ili od ravnatelja škole“, tvrdi Ordulj. Građani možda traže, ali grad određuje koje će uzeti, a u Uredu za promet na natječajima traže baš najskuplje iako priznaju da postoje i oni sto puta jeftiniji.

Uskoro natječaj za nove stupiće!

“Na tržištu imate te stupića za 1 ili 2 eura, ali i za 100 eura ili više. Mi uzimamo ove jer ta kvaliteta omogućava dugotrajnost stupića i nema čestih izlazaka ekipa za popravak vani”, napominje Ordulj. Iz Grada uvjeravaju kako pogodovanja nema i kako je sve čisto, a uskoro će kaže ići i novi natječaj za stupiće sa prepoznatljivim zagrebačkim obilježjima. Kolika će njima pak biti cijena jer su dizajnerski, još se ne zna.

>>> REZULTATI ISTRAŽIVANJA AUTOBLOGERA: ‘Svaki plastični stupić košta 700 kuna, a skoro svi u gradu su postavljeni krivo’


Komentari