NEPOTIZAM U ZAGREBAČKOJ GRADSKOJ UPRAVI: Nakon afere ‘Nevistići’ otkriveno još sličnih primjera

Zgrada Gradske uprave, foto: Wikimedia Commons

Gradonačelnikovi ljudi vode se tezom da nijedan zakon eksplicitno ne propisuje zabranu zapošljavanja osoba koje su u rodbinskoj vezi.

U Hrvatskoj, točnije u Zagrebu aktualna je tema nepotizma, odnosno afere “Nevistići”, nakon koje je gradonačelnik Milan Bandić kazao da on ne zna da je pročelnik Zoran Nevistić nekoga zaposlio i pritom naglasio da po tome možemo među 24 tisuće djelatnika u Gradu i Holdingu naći one istog prezimena.

Nikada nisam gledao kako se tko preziva, iz koje je političke stranke ni koje je boje kože”, kazao je zagrebački gradonačelnik.

No, ovom je izjavom otkrio, točnije potvrdio činjenicu i istinu s kojom su građani upoznati već neko vrijeme, a Nevistići nisu jedini primjer.

>>>BANDIĆ O ZAPOSLENJU OBITELJI NEVISTIĆ: ‘Ja nikada nisam gledao kako se tko zove’

Obitelj Jurčić

Članovi obitelji Jurčić, točnije otac Željko dugo je godina bio gradonačelnikov vozač i, kako mnogi svjedoče, osoba od Bandićeva povjerenja, a njega bi zvali ako nisu mogli doći do Bandića.
Dakle, Željko je svoj posao obavljao korektno i profesionalno, stoga je gradonačelnik njime bio zadovoljan. Također, obojica dolaze iz istog kraja.

Sada Bandića na terene diljem grada vozi Ivan Jurčić, Željkov sin, koji je na popisu gradskih zaposlenika, piše Večernji list, a u središte pozornosti došao je u listopadu 2014. godine u aferi Agram. Naime, bio je među privedenim, ali brzo puštenim osobama, a na listi svjedoka našao se i njegov otac Željko.

Nedugo nakon afere Agram Ivan se oženio dugogodišnjom djevojkom Kristinom koja je u trenutku izbijanja afere Agram radila u gradskom dječjem vrtiću Mali princ, no kako doznaje Večernji list, cijeli ju je slučaj toliko potresao da je brzo napustila spomenuto radno mjesto, no nakon toga se zaposlila u Gradskom uredu za odgoj i obrazovanje.

Prema navodima, u Gradu radi i sestra Ivana Jurčića, no nije poznato gdje je točno zaposlena ni koliko dugo tamo rade ona, Ivan i Kristina Jurčić. Ivan na cijelu priču nije imao komentara.

>>>O NJIMA PIŠU I NJEMAČKI MEDIJI: Otkriven još jedan član obitelji Nevistić zaposlen u Gradu

Boro Kisjelica

Na listi prozvanih nalazi se i zamjenik pročelnice Ureda za imovinske poslove Boro Kisjelica, i to zbog zapošljavanja supruge Sanje.

Naime, Kisjelica u Gradu radi od 1993. godine, Imovinski ured nedavno je zamijenio radom u Uredu gradonačelnika, a njegova je supruga Sanja 2010. godine počela raditi u Uredu za javnu nabavu.

Kisjelica je demantirao optužbe da je zaposlio ili utjecao na suprugino zaposlenje, te pritom kazao da je ona i prije dolaska u ured imala karijeru jer je radila u Ministarstvu branitelja, a bila je zaposlena i u Ministarstvu okoliša te pokazala svoje znanje i kompetencije.

“Prije sedam godina javila se na natječaj i na temelju svog znanja i vještina pobijedila. Ne mene”, kazao je Kisjelica.

“Kad već pišete, napišite da mi je 26-godišnji sin otišao u München jer ovdje nije mogao naći posao. Toliko o tome kako ja sređujem poslove”, zaključio je Kisjelica za Večernji list.


Komentari