Neovisni za Hrvatsku povukli prijedlog o Dinamu, Bad Blue Boysi pred Skupštinom iščekivali rasplet događaja

FOTO: Ivan Klindić

Klub gradskih zastupnika Neovisni za Hrvatsku povukao je u četvrtak s dnevnog reda sjednice prijedlog zaključka kojim se protive preoblikovanju sportske udruge Građanski nogometni klub “Dinamo” u sportsko dioničko društvo prije no što se u udruzi provedu potpuno transparentni izbori. Tijekom rasprave, pred Skupštinom su se okupili najvatreniji Dinamovi navijači iščekujući rasplet događaja, a po povlačenju točke s Dnevnog reda nisu skrivali nezadovoljstvo.

“Kako je Povjerenstvo za profesionalne športske klubove Središnjeg državnog ureda za šport donijelo odluku kojom je u međuvremenu zaustavilo privatno preoblikovanje Dinama, u ime predlagatelja povući ćemo ovu točku dnevnog reda i staviti je na iduću skupštinsku sjednicu i na njoj ćemo tražiti od svih zastupnika da budu za”, kazao je u ime Kluba gradskih zastupnika Neovisni za Hrvatsku Krešimir Kartelo.

Dok su zastupnici raspravljali o toj točki dnevnog reda, pred Gradskom skupštinom Bad Blue Boysi su skandirali “Hoćemo izbore” i “Mamiću, cigane, odlazi iz svetinje”.

Klub zastupnika NHR u obrazloženju povučenog zaključka upozorava na netransparentnost izbornih postupaka u športskoj udruzi GNK Dinamo i smatra da se ne može sa sigurnošću utvrditi da postupak koji uprava Dinama želi provesti ima legitimaciju Dinamova članstva.

Podsjećaju da je Građanski nogometni klub Dinamo u prosincu 2017. predao, ne prvi put, Povjerenstvu za profesionalne športske klubove Središnjeg državnog ureda za šport elaborat o preoblikovanju kluba, ali je početkom veljače 2018. Povjerenstvo taj elaborat odbilo, odnosno vratilo na doradu zbog neusklađenosti sa Zakonom o sportu.

“Dinamov navijački puk te napose članstvo Dinama okupljeno u udrugu Dinamovih članova “Dinamo – to smo mi” isticalo je u javnosti čitav niz neusklađenosti GNK Dinama s pozitivnim propisima (poput nejasnog modela izbora u klubu na koji je upozorila i športska inspekcija ili činjenica da GNK Dinamo potpuno netransparentno upravlja registrom članova, odnosno da čak nema niti osobne identifikacijske brojeve svojih članova) te upozoravalo na neodgovorena pitanja koja predstavljaju ozbiljnu prepreku u raščlanjivanju stvarnog financijskog stanja u klubu, a koje je nužno kako bi se uspjele upoznati sve okolnosti u postupku preoblikovanja Dinama iz udruge u š.d.d.”, navodi se u obrazloženju.

Podsjećaju, između ostalog, da Zakon o sportu nalaže da Grad Zagreb ima mogućnost stjecanja eventualnih tražbina Republike Hrvatske prema posebnom ugovoru o prijenosu, da Zagreb ima mogućnost uloga u temeljni kapital športskog dioničkog društva u utvrđenom iznosu vrijednosti prava na korištenje športske građevine, u ovom slučaju maksimirskog stadiona te da se se Gradu Zagrebu u prvom od minimalno četiri kruga upućuje poziv na upis i uplatu dionica.

(N.B./Hina)

 


Komentari