NEOBIČAN PRIZOR U OKOLICI ZAGREBA: Nalazi se na parceli gospodina Josipa, evo o čemu se radi!

Kukuruzni labirint u Ivaniću/Promo

Prvi posavski kukuruzni labirint “Hrvatica” u Dubrovčaku Lijevom kod Ivanić-Grada u petak 19. kolovoza 2022. u 10 sati otvara svoja vrata. Projekt je inicirala Turistička zajednica Ivanić-Grada u suradnji s nekoliko partnera: Poljoprivredni institut Osijek, Muzej Ivanić-Grada, Prijatelji baštine, KUD “Posavac” Dubrovčak Lijevi – Topolje i DVD Dubrovčak Lijevi.

Projekt podržava i Grad Ivanić-Grad, a kao inspiracija za projekt su poslužili kukuruzni labirinti u Srednjoj Europi, posebice u Češkoj. Labirint se nalazi na parkingu kod pješčane plaže na Savi u Dubrovčaku Lijevom. Cilj projekta je podrška održivom razvoju turizma u ruralnom području koji uključuje lokalnu zajednicu, pruža posjetiteljima inovativno iskustvo i direktan kontakt s prirodom.

„Zahvaljujući kukuruznom labirintu na Dubrovčaku Lijevom na parceli g. Josipa Klaka, dobit ćemo atraktivnu turističku instalaciju od prirodnog resursa koja će trajati od kraja kolovoza do sredine listopada i na taj način pružiti obiteljima, parovima, samostalnim istraživačima i grupama mogućnost istraživanja, dodatni turistički sadržaj uz posjet Ivanić-Gradu“, kaže direktorica Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada Ana Gašparović te dodaje kako je motiv kukuruznog labirinta preuzet s posavske narodne nošnje „Hrvatica“, karakteristične za taj dio Posavine i time je dobivena dodatna povezanost s lokalnim kulturno-povijesnom baštinom.

Za nacrt labirinta zaslužna je Kristina Komšo, studentica krajobrazne arhitekture i članica udruge Prijatelji baštine. Sam kukuruz je hrvatski proizvod Poljoprivrednog instituta Osijek pod nazivom „Kulak“. Posjetitelji će tijekom obilaska saznati više informacija i o ovoj sorti kukuruza. Tijekom boravka u labirintu posjetitelji će moći istraživati zanimljivosti iz lokalne
baštine odgovarajući na pitanja koja su postavljena na desetak tabli unutar labirinta poput „Po čemu je Dubrovčak dobio ime?“ ili „Što povezuje Dubrovčak Lijevi i Dubrovčak Desni?“. Zanimljivosti su pripremljene u Muzeju Ivanić-Grada.

Kukuruzni labirint u Ivaniću/Promo

Labirint će se moći posjetiti tijekom tjedna uz najavu, a subotama i nedjeljama od 10 do 18 sati. Preporučena je uplata donacije od 10 kn po osobi koja će se iskoristiti za daljnji razvoj labirinta i podršku lokalnom KUD-u i DVD-u čiji će članovi sudjelovati i pomagati posjetiteljima u snalaženju u labirintu.

Kukuruzni labirint bit će otvoren i za vrijeme trajanja najveće turističke manifestacije u Ivanić-Gradu, 18. Bučijade (1. i 2.10.) i kada će zasigurno velik dio posjetitelja rado posjetiti i kukuruzni labirint na Dubrovčaku Lijevom jer će biti posebno ukrašen bučama.


Komentari