NEMOJTE UZALUD BACATI NOVAC: Ovo je najbolja stvar koju možete napraviti za Božić, a vratit će vam se višestruko!

Trg bana Jelačića, Foto: Zagreb.info

Udruga Prijatelji životinja pozvala je u ponedjeljak građane da u ovo predblagdansko vrijeme umjesto trošenja novca na kupovinu životinja, udome psa ili mačku iz skloništa i tako im pomognu.

“Kada bi svi umjesto kupnje odabrali udomljavanje, sva skloništa bila bi prazna. Pomozimo životinjama u skloništima tako da ih udomimo”, poručili su u priopćenju Prijatelji životinja.

Važno je, kažu, mijenjati svijest o tome da životinje nisu stvari te ne bi smjele biti predmet trgovine i nikako poklon.

“Ako imate uvjete za skrb o životinji, udomite psa ili mačku iz skloništa ili od udruga za zaštitu životinja kako biste spasili život i udomljene životinje i one koja dobiva njezino mjesto u skloništu”, poručuju Prijatelji životinja.

Ističu kako je udomljavanje plemenit čin, dok se kupovinom životinja podržava nemilosrdno tržište kućnih ljubimaca.

Poručuju stoga građanima neka ih situacija u skloništima, kao i blagdansko vrijeme, potaknu na posjet nekom od brojnih skloništa ili njihovim web-stranicama.

Podsjećaju kako već godinama upozoravaju da mnoga skloništa u Hrvatskoj nemaju transparentnost i sljedivost, a niti su otvorena prema građanima i volonterima, što treba hitno mijenjati.

Skloništa moraju imati najviše standarde u postupanju prema životinjama jer one ionako već ispaštaju zbog ljudske neodgovornosti, no treba razumjeti da psima i mačkama nije dobro čak ni u onima koja rade kvalitetno, a takvih je u Hrvatskoj malo, i da bi skloništa trebala biti samo njihovi kratkotrajni privremeni domovi.


Komentari