NEMIRNA NOĆ! Pored sinoćnjeg podrhtavanja u Zagrebu, Hrvatsku pogodila još dva potresa: ‘Tutnjava i užasan zvuk’

Foto: EMSC/ PXL

Tlo na području središnje Hrvatske ne miruje. S utorka na srijedu zabilježena su dva potresa koja su uznemirila stanovnike Zagreba i okolice.

Umjeren potres zabilježen je u utorak u 23.15 s epicentrom kod Markuševca, a magnituda je iznosila 3.1 po Richteru.  Dva sata nakon toga, tlo se još jednom zatreslo. U 1.36 sati,  zabilježen je još jedan umjeren potres jačine 2.4 po Richteru. Epicentar je bio 21 kilometar južno od Velike Gorice.

Stanovnici zagrebačkog područja i okolice opisali su potrese kao trešnju, tutnjavu, eksploziju, zastrašujući zvuk i detonaciju.

Seizmologinja Iva Dasović za N1 je objasnila kako se najvjerojatnije radi o naknadnom potresu nakon onog velikog u ožujku prošle godine.

“Uzimajući u obzir lokaciju epicentra i magnitudu potresa, najvjerojatnije se radi o naknadnom potresu onog od 22.3.2020. Iako se aktivnost poprilično smanjila, ona nije u potpunosti jenjala”, poručila je sinoć Dasović.

Potres je sinoć pogodio i područje Dalmacije s epicentrom 15 kilometara sjeveroistočno od Splita. Magnituda je iznosila 3.2 po Richteru, a dubina je bila 40 kilometara.

U posljednjih 60 sati, područje Hrvatske pogodilo je devet potresa.


Komentari