Nemar na gradilištu: Kran se već devet godina njiše iznad glava stanara

Ilustracija

Pokraj zgrade na križanju Harambašićeve i Ulice Dvorište na Sveticama nalazi se nedovršeno gradilište zajedno s kranom koji predstavlja prijetnju prolaznicima, piše Jutarnji list.

Na tabli piše da su na tom mjestu trebale niknuti dvije stambene zgrade, no 2011. godine je projekt propao i od tada stoji samo betonski kostur ograđen metalnom ogradom. U sklopu zaboravljenog gradilišta je i dizalica koja skoro cijelo desetljeće “bdije” nad stanarima tog kvarta. Nitko od stanara ne zna kome pripada, nitko ne zna zašto je nisu uklonili, sve što znaju jest da je otkočena i da s jačim vjetrom pleše iznad njihovih glava.

Liduška Zidanić, predstavnica stanara u jednom od ulaza zgrade, kaže kako su više puta pokušali alarmirati nadležne institucije da nešto poduzmu oko dizalice. Obratili su se Gradu, inspekciji i policiji, no nitko im nije pomogao u borbi da se riješe tog “zla koji im stoji iznad glave”.

U građevinskoj inspekciji tvrde kako oni nisu nadležni za ovu situaciju. Kako su objasnili, građevinska inspekcija, kao i inspektori za zaštitu na radu obišli su lokaciju i utvrdili da dizalica uistinu prelazi preko stambenih zgrada, ali su istaknuli da oni nemaju ovlast narediti njeno uklanjanje.

Iz Grada su odgovorili da su djelatnici komunalnog redarstva bili nekoliko puta na lokaciji te da su izdali više naloga za sanaciju otpada i materijala s gradilišta koji su bili odloženi na javnu površinu, odnosno u ulice koje okružuju navedeno gradilište. Što se tiče samog gradilišta i dizalice, kažu da je u slučaju prekida gradnje investitor po zakonu dužan poduzeti “mjere radi osiguranja građevine i susjednih građevina, zemljišta i drugih stvari”. Za provođenje tog zakona, kažu, pak da je nadležna građevinska inspekcija Državnog inspektorata.


Međutim, ostaje još pitanje tko je vlasnik dizalice i zašto je nije maknuo devet godina? Četiri od šest tvrtki koje stoje na tabli pokraj gradilišta je u stečaju, uključujući firme investitora te glavnog izvođača radova.

Sugovornici iz ostale dvije tvrtke koje su sudjelovale u tom projektu rekli su da je zbog krize sve propalo i tvrtka je bankrotirala, što je u konačnici dovelo i do zatvaranja gradilišta. Iz zemljišnih knjiga vidljivo je da je nastupila ovrha na zemljište, a prema pravomoćnoj presudi Općinskog građanskog suda u Zagrebu i zaključku o predaji nekretnine istog suda, izvršen je prijenos vlasništva radi osiguranja tražbine od 10 milijuna eura.

Sljedeći vlasnik zemljišta postala je tvrtka PL Super, a nakon njih Fil-Adria Turist, koja je i trenutni vlasnik. Prema sudskom registru, osnivač tvrtke vlasnice je Tomo Filipović, a direktor je Tomislav Filipović. Registrirana je za cijeli niz aktivnosti, među kojima je i “projektiranje, građenje, uporaba i uklanjanje građevina”.

Odgovor na pitanje tko je nadležan za uklanjanje dizalice je u međuvremenu dala policija. “Policijski službenici stupili su u kontakt s vlasnikom poduzeća u čijem je vlasništvu navedeno gradilište. Tom prilikom ukazali smo na problematiku oko postavljenog krana na gradilištu, a vlasnik se obvezao da će u sljedećih 15-ak dana kran biti demontiran i preseljen na drugo gradilište”, rekli su u Policijskoj upravi zagrebačkoj.

Komentari

loading...
-->