NEMAJU GDJE, A NE ŽELE POSTATI SOCIJALNI SLUČAJEVI: ‘Za njih je naš lunapark ruglo, to su nam u Gradu otvoreno rekli’ (FOTO)

FOTO: Wikipedia

Vlasnici lunaparkova čekali su odgovor od Grada mjesecima, a u osmom mjesecu ga i dobili, no u njemu je glasilo da im slijedi izgon.

Vlasnici tvrde da u Zagrebu za njih više nema mjesta. Jedan od zadnjih koji su preostali je onaj u Retkovcu, no oni su pak dobili dva dana da napuste lokaciju ili će lunapark prisilno ukloniti komunalni redari.

Vlasnica lunaparka Sandra Riter i članovi njezine obitelji očajni su jer im se onemogućuje rad, iako je zadnjih 25 godina radila bez problema u Jelkovcu i u Dubravi. Dodala je da su gradski čelnici za vrijeme maratona vidjeli da lunapark radi te odmah naložili da se maknu.

Cijeli je proces počeo još početkom ove godine kada su vlasnici zagrebačkih lunaparkova, kojih je u gradu bilo desetak, skupili potrebnu dokumentaciju i zatražili od Grada dozvolu za rad. Nakon što su ih iz grada mjesecima ignorirali, u kolovozu su napokon dobili odgovor – odbijenicu.

Ne žele biti teret države i socijalni slučajevi

Sandra kaže da u odluci stoji kako postavljanje lunaparka nije u interesu grada i da bi prema novom pravilniku mogli biti postavljeni 500 metara od prvog stambenog objekta, no to je, kaže Sandra za vecernji.hr, suludo.

Vlasnica je spomenutog lunaparka u Retkovcu koji je postavljen prije više od 20 dana na privatnom posjedu, budući da ni na jednoj gradskoj parceli nije dobio dozvolu, no nakon toga su obaviješteni da imaju 48 sati da uklone sve sprave. Da stvar bude gora, sa svojom osmeroročlanom obitelji Sandra živi u kamp-kućicama u lunaparku.

“Mi nemamo gdje, postat ćemo teret države, socijalni slučajevi, a to ne želimo”, kaže Sandra, koja na to dodaje da ne traži nikakvu uslugu ili poklon, već samo dozvolu za rad i mogućnost da uredno plaća prostor i na njemu radi, kao što je to bilo dosad. Kaže da neće, ako ne dobe dozvolu i unatoč zadanom roku, svojevoljno otići sa sadašnje lokacije. Neke od sprava su spakirali da ih komunalni redari ne bi oštetili u slučaju da dođu, no Sandra i njezina obitelj poručili su da se neće maknuti.

FOTO:: Marko Prpic/PIXSELL
FOTO:: Marko Prpic/PIXSELL

‘Uklanjanje lunaparkova tražio je sam gradonačelnik’

Marijan Berger predsjednik je udruge Luna koja okuplja vlasnike lunaparkova, i također smatra da je ovdje riječ o odluci koja je donesena s ciljem istjerivanja lunaparkova iz Zagreba, piše vecernji.hr.

“Za njih je naš lunapark ruglo, to su nam u Gradu otvoreno rekli, a nama je to obiteljski posao od kojeg živimo”, kazao je Berger i dodao da je uklanjanje lunaparkova tražio sam gradonačelnik Milan Bandić.

Slijedi prosvjed i štrajk

Problemima je pritisnuta i Anita Berger.

“Komunalni redari su bili kod nas i rekli su da se rješenje za nas piše i da će nam biti uručeno te se nakon toga, u roku od 24 sata, moramo ukloniti. Ukoliko se ne uklonimo, slijedi deložacija nas i naših sprava i objekata koji sada više nisu u funkciji jer ne smijemo djelovati makar smo na privatnoj parceli. Ako uklone lunapark, mi ne znamo kuda dalje. Mi smo obrtnici iz Zagreba i ovdje smo već dugo. Pravilnik koji je napisan u lipnju je napisan tako da ispada da nam gospodin Bandić ne brani rad, nego je tako napisan da mi moramo biti 500 metara udaljeni od bilo kojeg objekta. Ovime pozivamo sve da budu uz nas i da ostanemo tu gdje jesmo jer idemo do kraja. Štrajkat ćemo, prosvjedovat ćemo i ovim prozivamo samo gospodina Bandića da nam omogući daljnji rad jer nam nije dao niti vrijeme za prilagodbu niti neku drugu adekvatnu lokaciju sa kompletnom infrastrukturom. Pretpostavljam da će nam rješenje doći u ponedjeljak i njega čekamo. Otići u roku od 24 sata je nemoguće i to znaju svi i komunalni redari. Tako da ne znam što ćemo dalje ni kuda ćemo”, ispričala je za 24sata.hr Anita Berger, vlasnica lunaparka na Črnomercu.

FOTO: Marko Prpic/PIXSELL
FOTO: Marko Prpic/PIXSELL


Komentari