‘NEMA VRTIĆA, DOMA ZDRAVLJA, IZLAZA IZ KVARTA’! Teško je reći kojem kvartu treba najviše ulaganja: ‘Rupa na rupi ili zakrpa na zakrpi’

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Vodovod, prometna regulacija, kvaliteta cesta, nedostatak tramvaja ili buseva katkada se čini kao da mnogo toga ne funkcionira u Gradu.

Kako je Zagreb.info pisao u petak, pravi kaos je nastao kod KBC-a Rebro zbog nedavno postavljenih stupića na cestu.

PROMETNI KAOS NA KIŠPATIĆEVOJ! Umjesto bolje regulacije, nastale još veće gužve: Vozači obilaze stupiće i voze u suprotnom smjeru

S novim stupićima, na tom se području u Kišpatićevoj ulici stvaraju kolone već neko vrijeme, pogotovo prije skretanja za javnu garažu, radi suženog prilaza koji se teško zaobilazi. K tome, obzirom da automobili stoje uz desni rub kolnika, većim vozilima, ponajviše onima hitne pomoći, teško je prolaziti uz kolonu koja stoji na cesti jer nemaju dovoljno prostora.

Primjer je to gdje pokušaj razvitka grada nije prošao najbolje, ali je to bio i povod za našu Facebook anketu gdje smo čitatelje portala Zagreb.info upitali: ‘Koji je najnerazvijeniji dio Zagreba?’.

Kanalizacija i odvodnja su temelj

Jedan kvart je vrlo dobio više komentara.

“Sveta Klara. Najveći i najmnogoljudniji kvart u Novom Zagrebu nema vrtića, doma zdravlja, nema izlaza iz kvarta bez željezničke rampe pa imamo prometni kolaps. Parkića su samo dva, ali zato se gradi bez plana i reda dok se uzimaju pare, nema veze što nemamo apsolutno ništa u kvartu”, požalila se jedna čitateljica.

Na sličnom tragu je komentirao i jedan čitatelj.

“Ja živim u Svetoj Klari i mogu reći da je to infrastrukturna tragedija. Što je najgore, nikog to nije briga”, naveo je.

No, bajno nije ni u drugim krajevima, a jedan čitatelj navodi ustvari vrlo skromne zahtjeve za svoj kvart.

“Moramo konstatirati da mi, stanovnici Lučkog, gradske četvrti Novi Zagreb zapad, priključak kanalizaciji i odvodnji smatramo temeljem razvijenosti, a mi ga nemamo”, ustvrdio je.

Jedna čitateljica je navela nedostatke nedaleko od centra.

Cijelo Prigorje, par kilometara do centra, a još mnogi nemaju vodovod, kanalizaciju, plin, ceste su koma, rupa na rupi ili zakrpa na zakrpi”, opisala je tamošnje stanje.

No, prema jednom čitatelju iz centra grada, nije ni tamo dobro, iako svi gledaju središe kao neki uzor.

“Centar ima sve, a nema ništa”, kratko je komentirao u našoj anketi.

Nema kina, zatvorena i pošta

Ako je problematično u centru, očekivano, situacija nije bajna ni u na rubu Zagreba.

“Hrvatski Leskovac. Kino nemamo, a poštu nam zatvorili i nemaš kuda”, požalio se čitatelj.

Područja koja su malo dalje od centra ali svejedno ključne gradske lokacije također žude za razvitkom.

“Maksimir. To su pluća Zagreba i još da se naprave jezera, ne treba nam more i ovako si ga ne možemo priuštiti. To bi bio pun pogodak”, navela je jedna čitateljica.

Brojni su vrlo kratko pobrojali lokacije za koje smatraju da su najnerazvijenije.

“Markuševec”, “Ferenščica”, “Miroševec”, Istok”, “Podsljemenska zona”, nizali su se komentari.

“Možemo zaključiti da je cijeli Zagreb nerazvijen”, komentirao je jedan čitatelj.

Previše točnih odgovora

Neki su se u našoj anketi i našalili te iskoristili priliku kako bi prokomentirali trenutnu politiku.

“Markov Trg”, “Pantovčak i Markov Trg”, “Gradska Skupština, “Sabor na Markovom trgu”, prokomentirali su neki kao odgovore na najnerazvijenija mjesta u Zagrebu.

 “Mislim da ima dosta tih nerazvijenih ili neuređenih mjesta, trebalo bi se više pobrinuti za to. Pa čak i u najužem djelu grada ima ruševnih zgrada, zapuštenih izloga u Ilici prema Črnomercu” pobrojala je jedna čitateljica dok naš drugi čitatelj nije znao što izdvojiti.

“Preteško pitanje, ima previše točnih odgovora”, zaključio je.


Komentari